Dan kada je nastao fudbal

Fudbal ostalo 24. okt. 201210:33
Podeli:

Nikada, a možda ni tada, nećemo moći pouzdano da kažemo gde, kako i kada je nastala zanimacija koja se kasnije pretvorila u fudbal. Neki kažu da je preteča igre kreirana u Kini, drugi tvrde da je to Grčka, ali moderan fudbal, kakav danas gledamo, definitivno je nastao u Engleskoj. Pre tačno 155 godina, 24. oktobra 1857, zvanično je formiran prvi fudbalski klub: FK Šefild.

Fudbalska priča kreće 33 godine ranije, na severo-istoku Ostrva. Još 1824. godine, u Edinburgu je postojalo registrovano društvo, koje je, gle čuda, nosilo naziv Foot-ball club. Iako nema izrazito pouzdanih podataka, u pojedinim spisima, koji se i danas čuvaju u Nacionalnoj Arhivi Škotske, postoje informacije o registrovanim članovima i određenim pravilima. U njima se navodi da je u igri učestvovalo 39 igrača, da je bilo dozvoljeno koristiti ruke, ali zabranjeno udarati protivnika i slično.Potom se, u Londonu, 1839. godine, pojavio Barns klub, koji je vođen kao prvi koji je, između ostalog, igrao fudbal. Vodeći čovek ove asocijacije bio je čuveni Ebenizer Kob Morli, jedan od osnivača FS Engleske. Međutim, to nije bilo to. Igra se razvijala, rodili su se mnogi školski timovi, ali pravog, isključivo fudbalskog kluba, nije bilo. Sve do 1857. godine.

U to vreme u Engleskoj se dosta vremena posvećivalo kriketu i ragbiju. U „gradu čelika“, negde dve godine pre početne tačke fudbalske istorije, grupa momaka nosila je majicu sa grbom Kriket kluba Šefild. Nezadovoljni što i tokom zime ne mogu da održavaju formu, odlučili su da pokrenu fudbalski klub.

Tako su, pre svih advokat Natanijel Krezvik i trgovac Vilijam Prest, došli do genijalne ideje. Sastančilo se u, sada već legendarnom, hotelu „Adelfi“ i tog 24. oktobra napravljen je prvi, epski korak ka stvaranju fudbala.

* Hotel „Adelfi“, koji danas ne postoji, bio je centar realizovanja ideje i za kasnije osnovane Šefild Venzdej (1867) i Šefild junajted (1889). Na njegovom mestu danas se nalazi „Krusibl“ teatar, u kojem se održava Svetsko prvenstvo u snukeru.

Pošto je po raznoraznim delovima zemlje svako primenjivao svoja pravila, dvojac iz Šefilda odlučio je da opštu pometnju zameni uređenim sistemom. Krezvik i Prest su, 1859. godine, sačinili prvu listu fudbalskih pravila (Rulebook). Za razliku od „Šefildskih pravila“, pomenuta grupa u Londonu imala je svoje uslove igre.

Najkraće moguće rečeno, gotovo 30 godina klubovi iz šefildske i londonske regije igrali su fudbal pod različitim pravilima. Kako je vreme prolazilo, pojavljivale su se novine, ali pouzdano se zna da je upravo Šefild u igru uveo aut, korner, penal, zabranu igranja rukama, prečku, prekršaje i slično.

Konačno, posle dobre četiri decenije, donesena je odluka o jedinstvenim pravilima, a te 1904. godine, FIFA je po osnivanju usvojila pravila, koja se, uz minimalne promene i danas koriste.

Iste te godine, Šefild je u vitrine doneo i prvi veliki trofej, pošto je osvojio amaterski FA Kup.

Prvi značajan meč grupa iz FK Šefilda odigrala je protiv Halama, (je l’) drugog najstarijeg kluba na svetu. Dan posle katoličkog Božića, 26. decembra 1860. godine, na samom začetku nečega što se naziva lokalni derbi, Šefild je odneo pobedu od 2:0. Fudbalski „virus“ je ubrzanim tempom počeo da hara regijom, pa je već posle nekoliko godina, u samom Šefildu i okolini, formirano 16 klubova.

* Poslednje izdanje „najstarijeg derbija na svetu“ ova dva kluba odigrala su pre tačno 15 dana, u okviru Seniorskog kupa Šefilda. Čisto da se zna ko je gazda, Šefild je meč rešio u svoju korist, rezultatom 3:2.

Prvi međugradski meč „časni starci“ odigrali su 1866, kada su otišli na gostovanje u London. Koliki su pioniri bili momci iz Šefilda, govori i činjenica da ih je publika tokom te utakmice žestoko ismejala kada su loptu udarali glavom.

Sama prestonica Južnog Jorkšira imala je značajnu ulogu u stvaranju modernog fudbala, što potvrđuje i sledeći podatak. Prvi fudbalski meč koji je odigran pod reflektorima, održan je 14. oktobra 1878. godine, na „Bramal lejnu“ (danas stadionu Šefild junajteda). Ekipe sastavljene isključivo od fudbalera iz grada, podeljene na „crvene“ i „plave“, odigrale su utakmicu pred oko 20.000 gledalaca. Zvanično je na tribinama bilo 12.000 ljudi, ostvaren je profit od 300 funti, ali je ukupan broj prisutnih činilo još osam hiljada, koji su zabezeknuto posmatrali meč u senci „čudesnog električnog svetla“.

Posle nekoliko solidnih godina i učešća u finalnim rundama FA Kupa, FK Šefild je polako počeo da zapada u krizu. Desilo se to kada je FS Engleske odlučio da uvede profesionalni fudbal (1885).

Šefild je doživeo nekoliko ubedljivih poraza od profesionalaca iz Aston Vile, Notingem Foresta i Nots Kauntija, što ih je navelo na novu ideju. Klub je predložio osnivanje amaterske lige i amaterskog FA kupa i od tada nastupa isključivo u ovoj konkurenciji.

* Nots Kaunti je najstariji fudbalski klub kada je u pitanju profesionalni nivo i osnovan je pet godina pošto je formiran FK Šefild.

I tamo negde kada su Crvena zvezda i Partizan kretali u šesti razred, odnosno živeli svoju 12. godinu, Šefild je na „Bramal lejnu“, 24. oktobra 1957, slavio vek  postojanja. U goste je došao Kvins Park, inače najstariji škotski klub, koji je u tom trenutku bio pravi starkelja, sa punih 90 godina.

Romantično deluje činjenica da su najstariji engleski i škotski klub odigrali ovaj meč, jer se i dan danas trude da održe bazne vrednosti igre. I dok Kvins Park u samom grbu ima slogan „Igraj radi igre“, Šefild ni uz brojne predloge za prebacivanje u profesionalni rang ne želi da se odrekne funkcionisanja na amaterskom nivou.

* Najstariji fudbalski klub na prostorima Srbije je FK Bačka, iz Subotice, koj i je osnovan trećeg avgusta 1901. godine.

Danas, Šefild svoj život živi u osmom rangu takmičenja u Engleskoj. Posle pune 144 godine i odigravanja utakmica na preko 10 različitih stadiona, konačno su dobili svoju „kuću“. Po prvi put to se desilo tek 2001. godine. Kupili su zemljište u Dronfildu, na oko 10 kilometara od Šefilda, a u njegovom sklopu nalazi se i teren pod imenom Coach and Horses ground.

* Stadion FK Šefilda prima 2.000 gledalaca, a tokom prošle sezone prosečno se na tribinama pojavljivalo oko 300 ljudi.

Njihov ljuti rival Halam koristi svaku priliku da potvrdi uticaj u nastajanju fudbala. Oni na svom stadionu imaju tablu na kojoj se ponosno ističe da je Halam „drugi najstariji fudbalski klub, ali i klub koji ima najstariji stadion na svetu (Sandygate Road)“.

Šefild je zaslugu za svoj ogroman uticaj dobio 2004. godine, kada je FIFA proslavljala 100 godina postojanja. Klubu je dodeljen Orden časti, u ime „izuzetnog doprinosa razvoju fudbala“. Koliko je velika ova nagrada, govori i to da je ista medalja dodeljena još samo jednom klubu: Realu iz Madrida. „Kraljevići“ i FK šefild, ruku pod ruku, pa vi sad vidite.

Pre tačno pet godina, kada su slavili vek i po postojanja, čelnici Šefilda organizovali su revijalni meč, a gost im je bio milanski Inter. Gigant iz Italije, sa klupe predvođen Manćinijem, a na terenu Materacijem, Balotelijem i ostalima, dobio je meč rezultatom 5:2. Posebnu počast klubu pružio je i legendarni Pele, koji je iz lože posmatrao duel na „Bramal lejnu“.

Status Šefilda definitivno otvara bezbroj mogućnosti. Međutim, ljudi iz Kluba, pod vođstvom predsednika Ričarda Timsa, ne žele ništa osim nastavljanja tradicije. Njihov plan je isti kao i u prethodnih 155 godina: Poštovanje prema fudbalu kao igri.

Jedan od glavnih projekata Kluba je i onaj koji za cilj ima „vraćanje fudbala korenima“. Šefild namerava da se vrati u grad i izgradi stadion na mestu gde je nekada bio „Oliv Grouv“ stadion. Pored toga, ideja uključuje i izgradnju jedinstvenog muzeja, koji bi, po inerciji, trebalo da se zove „Kuća fudbala“ i bude svojevrstan spomenik svemu onome što je Šefild, kao klub i kao grad, uradio.

* “Oliv grouv“ stadion je mesto gde su se održavali mečevi one prve vrste fudbala, ali i teren na kojem je igrao Šefild Venzdej, pre nego što se preselio na stadion „Hilzbro“.

U skladu sa planom, Šefild je u julu prošle godine, na aukciji, prodao originalnu knjigu pravila (Rulebook) i za nju dobio 881.250 funti. Kako kaže gospodin Tims, ovim potezom klub je napravio ogroman korak ka ostvarenju cilja.

Šefild se čvrsto drži filozofije da je starenje neizbežno, a odrastanje samo mogućnost. Klub jednostavno ne želi da odraste i srećan je što to sebi može da priušti. On se savršeno uklapa u ulogu klinca koji iskreno voli fudbal i shvata ga isključivo kao igru. Čak i posle svih ovih godina.

E pa, klinjo, srećan ti 155. rođendan!

Author: Sportal