Promenjena pravila fudbala – nema slučajnog "rukometa"

Fudbal ostalo 3. mar 20191:04 > 1:35
Podeli:
Catherine Ivill, Getty Images Sport

Međunarodni bord fudbalskih saveza (IFAB), koji standardizuje pravila fudbalske igre, doneo je odluke o promeni određenih normi koje regulišu najvažniju sporednu stvar na svetu.

Bord je u subotu na godišnjem sastanku u Aberdinu najznačajniju promenu doneo u definisanju slučaja kada napadač igra rukom u situaciji koja dovodi do gola. Od sada ona ne mora isključivo da bude namerna, što znači da se namera fudbalera eliminiše kao faktor pri donošenju sudijske odluke, već se gleda posledica.

Ovakvom odlukom, koja će stupiti na snagu sledeće sezone, situacija kada igrač direktno postigne pogodak rukom ili utiče na postizanje gola, čak iako je i nenamerno, neće biti dozvoljena. 

Bord je saopštio da će biti objavljena i detaljnija definicija šta podrazumeva igranje rukom, naročito u situaciji kada će posle slučajnog igranja rukom biti sviran jedanaesterac. 

Takođe, fudbaleri u napadu više neće moći da ometaju protivnika tako što će neki od njih praviti pometnju u živom zidu rivala prilikom izvođenja slobodnog udarca. 

Prema novom pravilu igrači ekipe koja napada, tokom izvođenja slobodnog udarca, moraju da budu udaljeni najmanje metar od živog zida ekipe koja se brani. 

Ovom odlukom biće eliminisano nepotrebno zadržavanje vremena, koje se često zbog ove situacije dešava.

Došlo je do promene i u vezi sa zamenom igrača. Od sada, onaj koji napušta teren će to moći da uradi uz najbližu granicu polja za igru, pa će nestati scene kada fudbaler odugovlači na putu do tunela ili do klupe. 

Promenjeno je i pravilo gol-auta, prilikom čijeg izvođenja od sada lopta neće morati da napusti šesnaesterac, kako je bilo propisano.  

Takođe, kada se dogodi situacija u kojoj lopta pogađa sudiju, izvodiće se sudijsko podbacivanje, dok su novo pravilo dobili i golmani, koji od sada prilikom branjenja penala mogu da budu u položaju u kojem im se samo jedna noga nalazi na gol-liniji.