Veliki presedan: FIFPro prijavio FS Srbije FIFA

Fudbal ostalo 28. mar. 201917:06 > 17:10
Podeli:
Wattie Cheung/Getty Images

FIFPro je potvrdio da je prijavio Fudbalski savez Srbije Međunarodnoj fudbalskoj federaciji za kršenje principa savesnog vođenja saveza i narušavaje integriteta organa saveza.

Svetsko udruženje profesionalnih fudbalera podnelo je žalbu FIFA protiv Fudbalskog saveza Srbije. Povod je nesprovođenje pravila o nezavisnoj arbitraži u slučaju Vladimira Simunovića.

Ovo je prvi put da se FIFPro nije obratio Evropskoj fudbalskoj uniji već FIFA Disciplinskoj komisiji.

„Morali smo da reagujemo na ovaj neuobičajen način kako bismo zaštitili našeg igrača u Srbiji. Radi se o ozbiljnom kršenju prava ovog igrača, o kršenju pravila samog FS Srbije kao i internacionalnih pravila“, naveo je generalni sekretar FIFPro Teo van Segelen.

Na Arbitražnom sudu je prvo doneta odluka da Simunović može da raskine ugovor sa Radničkim iz Niša zbog neprijavljivanja u radni odnos. Iako su tokom samog procesa ispoštovana pravila FSS, postavljena su trojica novih sudija koja su donela novu odluku koja kaže da igrač nema pravo na raskid ugovora.

FS Srbije je jednog od sudija iz prvog procesa skinuo sa liste arbitara i zamenio ga sudijom koji radi za FK Radnički iz Niša.

Prijavi koju je podneo FIFPro prethodilo je upozorenje o nefer tretmanu većeg broja igrača, ali i nepoštovanju procedura. 

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost

Pojašnjenje celog slučaja dobili smo od predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirka Poledice.

„Ovo je prvi put za 54 godine postojanja FIFPro da je ova organizacija prijavila neki nacionalni savez. Ljudi prosto ne mogu da veruju šta se sve kod nas dešava. Konkretno u ovom slučaju, igrač Simunović tužio je Radnički iz Niša zato što nije bio prijavljen kao igrač u klubu. Arbitražni sud postavio je kao sudiju pojedinca Jovana Mićića koji je na osnovu dokumanata dobijenih iz PIO Fonda doneo odluku u korist igrača i odlučio da ugovor sa klubom može da bude raskinut zbog neprijavljivanja u radni odnos“, počeo je priču za Sport Klub Poledica.

„Da se razumemo, odluke Arbitražnog suda su konačne, jedini način da budu poništene je da se uloži žalba redovnom sudu i to zbog nekih proceduralnih razloga. Nakon dobijene presude, Simunović je potpisao ugovor sa Spartakom za koji je na jednom meču bio i na klupi. Nakon toga, dešava se da predsednik Arbitražnog suda bez obrazloženja poništava odluku u ovom slučaju, osniva arbitražni panel u koji imenuje dvojicu sudija delegiranih od strane FSS, taj arbitražni panel poništava prethodnu odluku i donosi novu u korist kluba“.

„Sudija Mićić je smenjen bez ikakvog obrazloženja, samo je odluka objavljena u Službenom glasniku. Mićić je bio sudija Arbitražnog suda na predlog Sindikata, a zamenio ga je Radan Ilić, predsednik Skupštine Radničkog iz Niša, taj čovek je doktor pravnih nauka, ali nikada se nije bavio advokaturom ili bio sudija. Po funkciji koju ima, ne bi ni mogao da bude u Arbitražnom sudu. Sudija Mićić je tužio FSS pred redovnim sudom, a u celu priču se u tom trenutku uključio i FIFPro. Mi iz Sindikata smo sam obavili logistički deo posla u vidu pribavljanja potrebnih dokumanata“, objašnjava dalje Poledica.

Poledica navodi da SPFN generalno nema pritužbe na odluke Arbitražnog suda, ali da i sam sprema krivične prijave u ovom slučaju, kao i da je 12. marta ove godine Povereniku za informacije od javnog značaja podneo prijavu protiv FSS jer nije dobio tražene informacije.

„Tražili smo da nam se dostavi podatak u koliko su slučajeva u arbitražnim postupcima odlučivale sudija delegirane od strane Sindikata. Od trojice sudija koje smo mi delegirali, dvojica nikada nisu postupala u nekom slučaju kao sudije pojedinci, a Mićić je postupao u dva. U više od 100 postupaka postupale su sudije koje su delegirali savez i klubovi. Najviše puta postupao je predsednik sua Miroslav Sever“, poručio je Poledica.