Ture: Svi vide rasizam tek kada se dogodi

Podeli:
Getty Image/Alex Livesey

Jaja Ture optužio je najuticajnije ljude u fudbalu da ne rade ništa na sprečavanju rasizma, da ne štite igrače na vreme već da reaguju tek kada se nešto dogodi.

U svetlu poslednjih dešavanja i problema sa kojima se prvo u Premijer ligi, a zatim i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo našao Rahim Sterling, a uz njega i Deni Rouz i Kalum Hadson Odoi mnogo se govori o sprečavanju rasizma na trininama.

Većina trenera u Premijer ligi je naglasila da bi pristala da izvede tim sa terena i prekine meč ukoliko bi se nešto slično dogodilo ponovo, ali Jaja Ture smatra da to nije dovoljno.

Donedavno je Ture bio član FIFA komisije za suzbijanje rasizma, a ni sada, kao ni ranije kada je i sam imao probleme zbog boje kože, ne stidi se da kaže šta misli.

Kada je sam bio žrtva rasizma 2013, Jaja Ture je prozvao čelne fudbalske ljude i tražio da stanu u zaštitu igračima.

„Oni sede, pijuckaju svoju kafu ili vino i ne brinu“, rekao je tada Ture.

Isto, čini se, misli i sada.

„Kada čuju za slučaj kakav je Rahimov odmah skoče, zivkaju jedni druge telefonima i zakazuju sastanke uz poruku moramo da uradimo nešto“, kaže Ture.

„To ne bi smelo da funkcioniše na taj način. Moramo na tome da radimo sve vreme, mora da se razmišlja o prevenciji. Moramo da reagujemo pre nego što se nešto ovakvo dogodi, a ne posle“, kaže Ture koji smatra da niko ne sme da se smatra manje krivim kada igrači nisu zaštićeni.

Kada je 2016. FIFA odlučila da je komisija za suzbijanje rasizma obavila svoj zadatak nakon samo tri godine postojanja, Ture je glasno negodovao i najavljivao da će to doneti nove probleme igračima i navijačima. Sa njim se nije složila generalni sekretar FIFA Fatma Samura koja je ocenila da je ovo telo imalo specifičan mandat i da je ispunilo svoj zadatak.

„Možda me sada nakon ovih novih dešavanja ponovo pozovu da im pomognem. Ali, ja sam već bio tamo, ljudi vide ove stvari tek kada se dogode“, rekao je Ture po prijemu nagrade koju mu je dodelila FARE (Fudbal protiv rasizma u Evropi).