Blater: Vratite mi moje satove

Fudbal ostalo 4. jul 201915:07 > 15:09
Podeli:
Getty Images/Shaun Botterill

Nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater pokrenuo je prevni postupak protiv FIFA zbog moralne štete i u pokušaju da vrati oko 60 satova koji mu još uvek nisu vraćeni i u posedu su organizacije koju je nekada vodio.

Sep Blater bio je na čelu Međunarodne fudbalske federacije 17 godina kada je morao da odstupi zbog velikog korupcijskog skandala 2015. godine kada mu je izrečena i šestogodišnja suspenzija iz fudbala.

Na teret mu je stavljeno da je bez osnova uplatio 1.3 miliona funti nekadašnjem prvom čoveku Evropske fudbalske unije Mišelu Platiniju. I danas i jedan i drugi negiraju optužbe.

Blater i dalje tvrdi da su optužbe izrečene na njegov račun lažne i da bi njegov posao u FIFA morao da bude sagledan u celosti. Takođe kaže da je spreman da razgovara sa francuskim antikorupcijskim istražiteljima u vezi sa dodeljivanjem domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. Kataru iako je na istu temu ispitan pre dve godine.

„Spreman sam da im pomognem da rasvetle celu priču. Čuo sam da žele da razgovaraju“, rekao je Blater u intervjuu za BBC.

Blater je rekao da bi četiri godine duga istraga koju vodi švajcarsko tužilaštvo već morala da bude završena, ali je rekao i da je njegova unuka bila prinuđena da promeni školu nakon što je svakodnevno trpela psihičko nasilje zbog prezimena.

„Prošle su četiri godine i ništa se nije dogodilo. Ovaj slučaj bi morao da bude zaključen jer zapravo i nije slučaj. Očigledno neće biti presude, da je drugačije ne bi im trebalo ovako mnogo vremena. Želim da se borim za svoja prava dok sam još živ“, kaže Blater koji sada ima 83 godine.

Blater kaže da je proces u njegovoj borbi sa FIFA već počeo. Uz to što kaže da mu je naneta moralna šteta, Blater tvrdi da je oko 60 njegovih satova i dalje u posedu FIFA i da ih želi nazad.

„To su moji satovi, vratite ih. Meni je važno. Radio sam u toj industriji i napravio sam veliku kolekciju. Svi su bili u FIFA 41 gdoinu i mogao sam odavno da ih odnesem kući. Ne razumem zašto se oni bore za te satove. Nema poštovanja, Infantono ne pokazuje nikakvo poštovanje“, rekao je Blater.

U odgovoru Blateru, portparol FIFA je za BBC rekao:

„Gospodin Blater, naravno, ima pravo na svoje mišljenje, ali u isto vreme moramo da imamo na umu da to mišljenje i tvrdnje dolaze od čoveka koji ima suspenziju koja mu je izrečena zbog neektičkog ponašanja. Takođe, razumemo švajcarske vlasti koje nastavljaju istragu o njegovom kriminalnom ponašanju i nadamo se da će ubrzo doći do zaključka. Stavovi gospodina Blatera treba da budu sagledani u tom kontekstu“.

Na kraju razgovora za BBC, Blater je govorio i o ličnom životu i ocenio je da je najviše propatila njegova porodica.

„Ja živim u miru, ali moja porodica je patila. Propatili su više od mene. Moja unuka je morala da promeni školu sa samo 14 godina jer je trpela psihičko nasilje. To je teško. Sada imao 18 godina, završila je školu, dobila diplomu, ali joj je teško. A to je svet u kome živimo“, poručio je Blater.