Zvezdi stižu ruski milioni!

Fudbal ostalo 30. dec 201221:05 > 31. dec 2012 11:25

Novu upravu Crvene zvezde u 2013. godini čeka izuzetno težak i mukotrpan posao, a prvi i najvažniji zadatak biće deblokada tekućeg računa. Kako su najavili potpredsednik Nebojša Čović i generalni sekretar Miodrag Zečević, ovaj gorući problem trebalo bi da bude rešen početkom januara, a samim tim steći će se uslovi za realizaciju odavno pripremljenog novog ugovora s „Gaspromom“.

Kako „Novosti“ saznaju, generalni sponzor Crvene zvezde čeka samo skidanje blokade kako bi uplatio preko potrebna sredstva kojima će bar delimično biti umirena nepodnošljiva finansijska situacija u klubu.

Rukovodstvo sa „Marakane“ već je uputilo molbu ruskom energetskom gigantu i nastaviće da insistira na tome da godišnje učešće „Gasproma“ u finansiranju kluba za 2013. bude uplaćeno u vidu jednokratne „injekcije“ od sva četiri miliona evra, a ne na rate kako je predviđeno ugovorom. Na taj način Zvezda bi mogla da uspešno realizuje prelazni rok, ali i da reši značajan deo obaveza prema igračima i zaposlenima.

Da bi se to i ostvarilo, biće potrebno da odmah posle Novogodišnjih praznika budu ugovoreni i potpisani „stend stil“ aranžmani s preostalim poslovnim bankama i poveriocima koji još drže blokadu Zvezdinog računa. Do 28. decembra već su ugovoreni određeni reprogrami i negativni bilans umanjen je sa 1,3 milijarde na 457 miliona dinara, a prema očekivanjima uprave u 2013. klub bi trebalo da uđe sa još nerešenih 279.973.140 dinara. U pitanju su mahom obaveze prema nekoliko banaka i bivših igrača kluba.

Pored reprograma, u toku su i pregovori s određenim poveriocima o potencijalnom otpisu duga, a čelnici kluba rade i na izradi plana poslovanja za 2013. godinu. Sačinjavanje dobre strategije, u kojoj će se prvenstveno voditi računa o smanjenju troškova na svim nivoima, još jedan je od ključnih uslova za realizaciju ugovora i sa „Gaspromom“ i s drugim sponzorima.

Na putu ka ozdravljenju, Zvezdu na početku nastupajuće godine čekaju izrada revizorskog izveštaja za 2012, procena vrednosti imovine i završetak već pripremljenog plana reorganizacije. Kada se doda i to da su u januaru u žiži prelazni rok i pripreme za prolećnu polusezonu, jasno je da će na „Marakani“ svi imati pune ruke posla.

PLATE U JANUARU
CRVENA zvezda je neslavno završila 2012. kao „firma“ koja zaposlenima nije isplatila ni dinar pred novogodišnje praznike. Dugovanja prema radnoj zajednici i igračima već su dostigla sedam meseci, što je bila jedna od tema sastanka Nebojše Čovića sa zaposlenima, održanog u petak.
Prema nezvaničnim informacijama sa „Marakane“, od novca koji uplati „Gasprom“ očekuje se da budu izmirene dve ili tri plate tokom januara.

Author: Novosti.rs