Posle 40 godina: Žene u Iranu mogu na stadion

Podeli:
Koki Nagahama/Getty Images

Više od 40 godina žene nisu smele da prisustvuju fudbalskim mečevima u Iranu, a pošto je FIFA zapretila islamskoj državi zbog politike koja je samo muškarcima dozvoljavala pristup fudbalskim utakmicama, doneta je odluka po kojoj će i žene moći da gledaju mečeve.

Sveštenstvo u je toj zemlji zaključilo da je boravak žena na sportskim priredbama štetan zbog „muške atmosfere i poluodevenih muškaraca.“

Događaj koji je naveo FIFA da reaguje i naloži Iranu da promeni pravila o dolasku žena na utakmice bilo je samospaljivanje devojčice koja je to uradila iz straha da ne ode u zatvor jer se obukla kao dečak da bi igrala na utakmici.

Žene su brzo reagovale i kupile oko 3.500 hiljada karata za meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine koju će Iran igrati u četvrtak protiv Kambodže na ogromnom stadionu Azadi, koji može da ugosti oko 100 hiljada fanova. Interesantno, „Azadi“ na farsi jeziku znači – sloboda.

I dalje ne mogu da verujem da ću moći da gledam uživo. Toliko dugo sam pratila sport, bila u tom svetu, ali sam sve morala da gledam na televiziji. Volela bih da žene imaju jednaku slobodu kao muškarci i da mogu svuda slobodno da se kreću“, rekla je Raha Purbakš, sportska novinarka, koja će biti jedna od žena na stadionu tokom utamice.

Od islamske revolucije 1979. godine nije postojao zvanični zakon koji je ženama branio prisustvo fudbalskim stadionima, ali se takva praksa strogo poštovala. U nekoliko navrata ograničen broj žena prisustvoao je mečevima, ali je to često nalazilo na neodobravanje lokalne javnosti.