Čeferin neće da trpi kritike od Borisa Džonsona

Fudbal ostalo 3. dec. 201914:48 > 14:51
Podeli:
Printscreen

Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin rekao je da premijer Velike Britanije Boris Džonsona nema pravo da kritikuje UEFA zbog rasizma sve dok sam daje rasističke izjave i komentare.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je da su svi u UEFA svesni da mora više da se radi na suzbijanju rasizma, ali je rekao i da neće samo ćutati na kritike koje organizaciji koju predvodi izriče premijer Velike Britanije.

„Kada političar koji ženu koja nosi burku nazove poštanskim sandučetom javno iznese kritike na račun UEFA kako možete da ćutite na to? Da li verujete da je njegova kritika iskrena? Dajte molim vas…“, rekao je Čeferin u razgovoru za Miror.

„Ako vidite nekoga da urla na ulici jednostavno ga pošaljete u zatvor i to je to. Ali, kada političari govore takve stvari za njih nema kazne. I to je u Evropi postao sve češći slučaj“, dodao je Čeferin.

Nakon utakmice Bugarske i Englekse, Boris Džonson je pozvao UEFA da bude oštra u slučajevima kada neko trpi uvrede na rasnoj osnovi i ocenio da Evropska kuća fudbala ne radi dovoljno na tom polju, a sam je tokom izborne kampanje tokom TV debate rekao da „muslimanke koje nose burke izgledaju kao poštanski sandučići“ nakon čega je odbio da uputi izvinjenje svima koji ovom izjavom uvređeni. Naprotiv, rekao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i da ima pravo da govori šta misli.

Na BBC je Džonson Afroamerikance nazvao „plemenskim ratnicima koji imaju osmehe poput lubenice“.

Čeferin je najavio skore promene koje bi trebalo da pomognu u borbi protiv rasizma na fudbalskim mečevima pa je rekao da će ubuduće na mečevima biti prisutan veći broj zvaničnih lica kao i članovi disciplinskog komiteta te da će ta praksa biti primenjivana od marta kada budu usvojena potrebna pravila.