Čeferin za SK: VAR mora manje da se koristi!

Fudbal ostalo 11. dec 201918:54 > 19:00
Podeli:
SK

"Nema povratka, nego daljnje razvijanje VAR. Mislim da će se ići na što manju upotrebu VAR. Sudije moraju na terenu više da odlučuju o konkretnim situacijama," izjavio je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub.

Prvi čovek Evropske fudbalske federacije, Slovenac Alesander Čeferin je u razgovoru sa našim novinarom Antonijom Bakovićemotkrio šta misli o najaktualnijim temama. Najprije je pojasnio razlog svog dolaska u Zagreb.

Nema mnogo ljudi koji svoje lične interese stavljaju ispred humanitarnog rada kao Zdravko Marić i njegova ekipa. Sport je sredstvo za zdravlje dece, sport je prijateljstvo, a fudbal je kralj sportova. UEFA ima svoju organizacija koja se zove Fondaciju za decu, a mi možemo još mnogo da pomognemo,“ rekao je Čeferin.

Pre 11 dana izvučene su grupe za EURO 2021. Bilo je mnogo kritika na način određivanja grupa, a jedna je stigla i od zvezde Mančester Sitija i reprezentacije Belgije Kevina De Brujnea?

Zbog Lige nacija i kvalifikacija je žreb bio takav. Verujte mi gledaćemo fenomenalni EURO,“ uverava Slovenac.

Getty Images/Catherine Ivill

Mnogo je pritužbi na tehnologiju u fudbalu. Vi ste sami kritikovali VAR tehnologiju?

„Tehnologija može da pomogne sudijama na utakmicama, ali upotreba sistema VAR nije jasna, niko ne može da objasni šta je ruka za jedanaesterac, a šta nije. Pozvali smo sve najveće trenere u Evropi i pokazali jednu situaciju oko koje su mišljenja različita. Druga stvar je da mi merimo ofsajd jedan centimetar, ali crtu crtaju subjektivno. VAR mora da bude samo za očigledne greške, a ne da se VAR tumači na različite načine.

Da li se razmišlja o tome da se VAR povuče iz nekih liga?

„Nema povratka, nego daljnje razvijanje VAR. Mislim da će se ići na što manju upotrebu VAR. Sudije moraju na terenu više da odlučuju o situacijama.“ 

Problem sa rasizam je eskalirao, a UEFA se godinama već i te kako bori protiv toga.

To nije problem sporta i fudbala, nego društva u celini. On je eskalirao oko nas. Mi ne možemo da uhapsimo neonacistu koji dođe na utakmicu. To mora da radi policija svake zemlje,“ zaključio je Čeferin.

Poslušajte intervju sa predsednikom UEFA.