Matija Gligorović sigurnim koracima ide ka MLS ligi

Fudbal ostalo 26. dec 201918:40 > 18:47
Privatna arhiva

Rođen je 1998. godine u Podgorici. Kao mali zaljubio se u fudbal, a mali raritet predstavlja podatak da je želeo da bude golman. Zašto raritet? Pa deca uglavnom maštaju o tome da budu napadači, golgeteri, strelci... Ali Matija Gligorović nije pogrešio, naprotiv.

Počeo sam da branim od svoje šeste godine. Krenuo sam od škole fudbala, kasnije sam branio u Fudbalskom klubu Zeta gde sam proveo tri godine. Branio sam za starije generacije od sebe i sticao veliko iskustvo u duelu sa starijim momcima. Bio sam i kapiten te mlade generacije i jako sam ponosan na to” rekao je za Sport Klub, Matija Gligorović,  koji je trenutno na odmoru u Crnoj Gori, a inače trenutno brani i studira u SAD i nastavio:

Godine 2012. sam prešao u Budućnost. Željan afirmacije proveo sam u timu iz Podgorice pune četiri godine. Osvojio sam sa svojom generacijom sve što se moglo osvojiti. U tom periodu imao sam 23 nastupa za reprezentaciju  Crne Gore, generacije U16, U17 i U18. Imao sam ubedljivo najbolji skor kada su golmani u pitanju. Pričam naravno o broju minuta bez primljenog gola. Nadao sam se pravoj prilici u prvom timu Budućnosti, ali ona nije stigla. Ja sam krenuo drugim putem.”

Matija nije promenio klub nego državu. Iz Crne Gore i Budućnosti preselio se u SAD, gde je započeo studiranje biznis menanžmenta, a fudbalsku karijeru nastavio u koledžu Džordžija Gvinet Koledž.

Poziv sam dobio direktno od trenera Stiva Dekoua. Veoma brzo je počeo da se ostvaruje moj san. Odmah sam postao prvi golman u konkurenciji sa jos dva izuzetno talentovana komka koji su bili u sastavu tima. Najmlađi sam igrač bio u ekipi i jedan od najmlađih u šampionatu. Moj koledž se takmiči u National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA) i već dve godine za redom je najboljim tim u kvalitetnom šampionatu, ja sam proglašen za najboljeg golmana u veoma jakoj konkurenciji”, rekao je Gligorović i nastavio:

Imao sam čast i privilegiju da budem deo svečanosti koju organizuje Coaches Leadership Network, koja se bavi podrškom trenera svih sportova iz cele Amerike. Zvali su me da dodelim nagradu najboljem treneru godine. Na svečanom događaju prisustvovali su treneri iz fudbala, američkog fudbala, košarke, bejzbola, iz profesionalnih liga kao sto su NBA, MLS, NFL. Domaćini ovog spektakularnog događaja bili su Erni Džonson, poznati komentator NBA utakmica, Toni Dandži član NFL kuće slavnih, Džefri Satrdej američki fudbaler i osvajač NFL prstena sa Indijanapolis Koltsima”.

Usledila je nova prometa za Matiju u proživljavanju američkog sna.

Tokom leta sam dobio poziv od kluba Džordžija Revolušn koji se takmiči u profesionalnoj ligi National Premier Soccer League (NPSL). Bilo je to za mene veliko iskustvo i neverovatna čast. Moja treća godina koledža može se slobodno reći da je daleko najuspešnija. Osim toga što je moj koledž osvojio konferenciju i plasirao se na nacionalno prvenstvo, ja sam osvojio brojne nagrade.” rekao je Matija Gligorović i nastavio:

Statistički gledano bila je to moja najbolja sezona. Na 20 utakmica imao sam 94 odbrane, odnosno 4,7 odbrana po utakmici. Imao sam najbolju statistiku među ekipama koje su u top 25. Osvojio sam nagradu za najboljeg golmana konferencije i izabran za tim turnira. Osim ovih nagrada osvojio sam najveću nagradu koja se može osvojiti u ligi. Imenovan sa za NAIA ALL American tim. Za sada živim, američki san, a iskreno se nadam da će primarni cilj, odnosno san, postati java. Naravno, u pitanju je MLS liga u kojoj ću se verujem naći po završetku studija”.