Najmoćniji fudbalski agenti protiv FIFA

Fudbal ostalo 13. feb. 202018:37 > 18:41
Podeli:
Mino Rajola Zlatan Ibrahimović
Alexander Hassenstein/Getty Images

U četvrtak je u Cirihu održan sastanak 120 najmoćnijih fudbalskih agenata koji su razgovarali o pokušaju FIFA da ukine proviziju koju menadžerima plaćaju klubovi.

Najmoćniji fudbalski menadžeri, njih 120, sastali su se u četvrtak u Cirihu predvođeni Horheom Mendešom, Minom Rajolom i Džonatanom Barnetom.

Sastanak je imao samo jedan cilj – kako da se na pravi način sastavi žalba na odluku Međunarodne fudbalske federacije kojom se planira striktno regulisanje načina i visine zarade menadžera. Agenti planiraju da žalbu ulože Evropskom sudu u Strazburu.

„FIFA je donela odluku koja će u praktičnoj primeni ukinuti tržište za polovinu agenata i nije pozvala nikoga da nas predstavlja kada je tu odluku donosila“, rekao je Majk Miler predsednik Udruženja fudbalskih agenata.

Namera FIFA je da spreči situacije koje su do sada bile redovna praksa, a to je da agent za isti transfer uzme proviziju i od igrača i od kluba. Pojedina istraživanja pokazala su da su agenti od 2013. na ovamo od klubova uzimeli oko 2.5 miliojardi evra na ime provizija za transfere.

Jedan od boljih primera kako sada funkcionišu stvari na relaciji klub – agent jeste i podatak da je Totenhem prošle godine u kojoj nije doveo nijednog novog igrača već je samo sa nekolicinom produžio ugovore na ime provizija za agente platio 11 miliona funti.