Igrali LŠ, bili prvaci… bankrot zbog koronavirusa

Fudbal ostalo 30. mar 202016:30 > 16:36
Hamish Blairs/Getty Images

Prvi klub koji je platio danak globalno teškoj situciji je Fudbalski klub MŠK Žilina, sedmostruki prvak Slovačke i nekadašnji učesnik grupne faze Lige šampiona.

Ekipa se u trenutku prekida prvenstva zbog pandemije koronavirusa nalazila na drugoj poziciji. Klub je osnovan pre 111 godina, a kako prenose tamošnji mediji 15 igrača je dobilo obaveštenje da je Žilina u postupku likvidacije.

Fudbalski klub MŠK Žilina nema samo bogatu tradiciju već je i jedan od najuspešnijih slovačkih klubova u novijoj istoriji. Naša dugoračna strategija je razvijanje mladih igrača do tačke kada oni mogu da žive od fudbala. Trenutna nepredvidljiva situacija nas je dovela do toga da fudbal i zabavu moramo da ostavimo po strani, dok zdravlje i borba za život onih najranjivijih mora da ude apsolutni prioritet svih nas. Kao što je trenutna situacija uticala na čitavo društvo, uticala je i na poslovanje sportskih klubova, uključujući i MŠK Žilina,“ piše u saopštenju kluba.

Žilina većinu novca zarađuje od transfera, ali zbog novonastale situacije nije u mogućnosti da naplati kompletnu cifru od poslednjeg velikog transfera, a čelnici kluba predviđaju da poslovanja u letnjem prelaznom roku neće ni biti.

U klubu pokušavaju da spasu svoje zaposlene, trenere i osoblje i to kroz pregovore o smanjenju plata. Problem pravi i činjenica da su mnogi postani kući jer je omladinski pogon Žiline zatvoren.

Zbog svega, žilina je odlučila da objavi bankrot i pravnim metodama će pokušati da rasporedi resurse kako bi klub pokušao da se spasi od potpunog gašenja.

Bankrot stupa na snagu od 1. aprila.