Savićević za SK: Ne znam kako će Italija, Engleska…

Giuseppe Bellini/Gatty Images

Nekadašnji ofanzivni vezista reprezentacije Jugoslavije, Crvene zvezde i Milana Dejan Savićević govorio je za Sport klub o trenutnoj situaciji u svetu i sportu izazvanoj pandemijom koronavirusa. On ne veruje da će prekinute sezone moći da budu odigrane tokom predstojećeg leta.

SK

U Crnoj Gori je isto kao i svuda, imamo problem sa koronavirusom. Korona nas je potpuno blokirala, kako nas u sportu, tako i sve ostale delatnosti. Sedimo u kući, čekamo da ovo prođe, ali nisam siguran koliko brzo ćemo se vratiti normalnom životu, kao što smo pre živeli”, istakao je Savićević i dodao:

Povezano

Kada sam čuo vesti iz Lombardije, prosto nisam mogao da verujem da se to događa u Italiji, koja je jedna ekonomski moćna i razvijena zemlja. Zdravstveni sistem u toj zemlji je bio veoma dobar i nisam mogao da verujem da im se desio takav kolaps. Splet okolnosti je doveo do toga da je od početka bilo mnogo mrtvih. Prijatelji iz Italije, sa kojima sam razgovarao, smatraju da je od prvog momenta bila greška što su kontrolisali samo letove iz Kine za Rim i Milano. Međutim, bilo je dosta Kineza koji su dolazili preko Istanbula, Beča i Ciriha, a putnici sa tih letova nisu bili kontrolisani. Onda se desila i ta famozna utakmica u Milanu izmedju Atalante i Valensije, ali ni sâm ne znam da li je to tačno ili nije. Izgleda da je tu krenuo medicinski kolaps jer su nespremno dočekali veliki broj zaraženih koronom. Nisu u tom momentu imali dovoljno zaštitnih odela, maski, rukavica, što je dovelo do kolapsa zdravstvenog sistema Lombardije. Taj virus se veoma brzo širi, pa se u takvoj situaciji dogodila njihova velika tragedija da je dnevno umiralo po 800, 900 ljudi. Kada se taj broj smanjio na 600 umrlih dnevno, oni su još bili i zadovoljni time. To je velika tragedija za jednu državu kakva je Italija. Mislim da su bili nespremni za tu pandemiju”.

Neki od njegovih saigrača, poput Paola Mandinija, ali i njegov sin, oboleli su od koronavirusa.

Nisam se čuo sa Paolom, ali sam nešto saznao iz novina, a nešto od zajedničkih prijatelja iz Milana. Obojica su mladi, Paolo ima 52 godine i fizički je zdrav, tako da su on i sin uspešno prebrodili tu bolest. Paolo je zaražen virusom od nekog čoveka, a njegov sin je dva puta išao na treninge u Milanelo, ali su sada dobro, što je najbitnije”.

Upitan kako će savez u Crnoj Gori nadalje organizovati prvenstvo i kako će ova odlaganja uticati na takmičenja kao što su Liga šampiona i Evropsko prvenstvo, Savićević je rekao:

Nemoguće je dati bilo kakve prognoze, kada ne znamo kada će ovo sve da se završi. Što se tiče crnogorske lige, sve zavisi od UEFA i njihovog stava do kada moraju da se završe prvenstva. Mi imamo 13 kola do kraja i potrebna su nam tri termina za polufinale i finale Kupa, što je 16 termina. To je još dva meseca, i to da se igra svaka tri dana. Pored toga, pošto su igrači dugo bili u kućnim uslovima i nisu trenirali, potrebne su dve do tri nedelje da se vrate u trenažni proces i da se pripreme za odigravanje utakmica. To su brojke kojima svi mi moramo da se vodimo – Srbija i svi ostali savezi. Moram da kažem da je naš zdravstveni sistem napravio niz dobrih poteza, tako da kod nas ima samo oko 270 zaraženih korona virusom i tri smrtna slučaja. Crna Gora je mala država, pa je to kod nas mnogo lakše nego u velikim državama.

FSCG

Ne znam kako će veliki sistemi kao što su Italija, Španija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, sve ovo da zaustave. Oko njih se sve vrti. Najveće pare dolaze iz tih pet država. Nemačku ova pandemija nije toliko pogodila kao ostale evropske zemlje. Oko njih se sve vrti, najveće pare, sponzori, marketing, TV prava za Ligu šampiona. UEFA pravi neke planove i programe, ali bojim se da će oni padati u vodu jer teško da se može nešto preciznije znati. A dok ne znate nešto, ne možete ni da planirate. Oni se trude i daju termine. Videćemo na kraju koji će to termini biti, pa će svaka Federacija prema tome odlučivati – da li će da nastavi takmičenje. Verovatno je i Srbija u tom položaju. Čekamo instrukcije UEFA, pa ćemo prema tim odlukama planirati dalje. Oni se trude da u ovom momentu izađu sa što manjom finansijskom štetom i da se sva takmičenja odigraju leti. Moje mišljenje je da je teško da se sve odigra i da svi budu zadovoljni. Daj Bože da grešim“.

Upitan zašto Milan ne može da bude ona ekipa koja je bio dok je njegova generacija igrala, 53-godišnjak je rekao:

Mislim da je onog momenta kada su prodali Zlatana Ibrahimovića i Tijaga Silvu Pari Sen Žermenu to bio kraj velikog Milana”.

Savićević je važio za obožavanog igrača nekadašnjeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Verovatno da svaki predsednik ima nekog svog igrača, tako da sam ja došao u Milan po njegovoj želji i naredbi. Smatrao je da svaki tim mora da ima takvog individualca, koji će da napravi potez više, koji će da šutne i da uputi dobar pâs. Ovih dana u karantinu gledao sam emisiju o Robertu Bađu. On ga je već bio kupio, ali je zbog politike i u dogovoru sa Anjelijem Bađo prepušten Juventusu, jer je Milan u to vreme imao dosta dobre rezultate. Berluskoni je voleo igrače individualce, koji bi nekim potezom rešili utakmicu i dali dodatak trčanju“.

Studio Sport kluba počinje u 21.30 časova.