Počela izgradnja najvećeg fudbalskog stadiona na svetu

Fudbal ostalo 22. apr 202017:54 > 17:58
Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images

Evergrande grupa započela je radove na stadionu u Gvangdžouu koji će kada bude izgrađen postati najveći fudbalski na celom svetu.

Budući stadion fudbalskog kluba Gvangdžou Evergrande mnogi nazivaju i „lotusovim cvetom“ zbog njegovog dizajna, a sa konstrukcijom se počelo prošle nedelje. Koštaće oko 12 milijardi juana, što je oko 1,69 milijardi dolara, a očekuje se da će biti završen 2022. godine.

„Lotusov cvet“ će nadmašiti Barselonin „Kamp Nou“ kao stadion izgrađen za fudbal jer će imati 100.000 mesta. Najveći sportski stadion na svetu ostaje severnokorejski „Stadion 1. maja“, koji ima kapacitet od 114.000 mesta, a na njemu se održavaju fudbalski mečevi i takmičenja u atletici i drugim sportovima.

Stadion će podsećati na lotus, koji je izabran kao tradicionalni kineski crvet, a projektovao ga je Hasan Sjed. Iz Evergrande grupe su istakli da su odlučili da izgrade stadion pošto Kina nema dovoljan broj onih koji su samo za fudbal, kao i da bi podigli fudbal u toj zemlji na viši nivo. U planu je izgradnja još dva stadiona od po 80.000 mesta u drugim gradovima, ali se još ne zna kojim.