Potpredsednik FIFA: Sezone treba da budu kalendarske

Fudbal ostalo 2. maj. 202017:47 > 17:51
Podeli:
Catherine Ivill/Getty Images

Potpredsednik Svetske fudbalske federacije Viktor Montaljani rekao je da će se razmotriti mogućnost da klupske sezone u Evropi traju tokom kalendarske godine pošto je pandemija koronavirusa zaustavila akciju širom sveta.

Montaljani je istakao da bi se ta promena dobro uklopila u svetski kalendar, pošto se već zna da će se Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine igrati u novembru i decembru.

Kanađanin je istakao da će fudbal izgledati potpuno drugačije kada se sezona nastavi posle pauze, ali da bi ona bila dobra prilika da se razmotri promena kalendara koji bi u sadašnji izgled trebalo da ima do 2024. godine.

Povezano

Imamo priliku jer će se Svetsko prvenstvo u Kataru igrati u novembru i decembru i to bi mogla da bude ideja“, rekao je Montaljani, inače prvi čovek CONCACAF, „Ovde u Amerikama se sezona već igra tokom kalendarske godine, možda je to rešenje koje može da se implementira u Evropi i Africi, a postoji mogućnost da se razmatra na nacionalnom i kontinentalnom nivou. Nije to ideja koju odmah treba ostaviti po strani, to može da bude rešenje u naredne dve godine“.

U najjačim evropskim ligama, uključujući Premijer ligu, La Ligu i Bundesligu, i dalje se nadaju da bi mogli da završe aktuelnu sezonu, ali bi to moglo da dovede do pomeranja naredne. Takođe, Evropska fudbalska unija želi da se završe takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Već smo počeli da razmišljamo o tome kako će izgledati novi kalendar od 2024. godine, ali u ovoj krizi su nam potrebna hitna rešenja“, naglasio je Montaljani.

Prethodno se za sezonu tokom kalendarske godine zalagao Karl-Hajnc Rumenige dok je bio na čelu Asocijacije evropskih klubova.

Svuda, bilo da je to u Nemačkoj, Francuskoj ili Engleskoj, leto je najbolji period godine. I to je period kada ne igramo. Tokom najveće zime, kada je hladno i pada sneg, igramo u svakakvim uslovima, koji su nemogući i za igrače i za navijače. To nije logično“, rekao je Rumenige u jednom intervjuu 2013. godine.