Fred na biciklu 600 kilometara u humanitarne svrhe

Podeli:
Getty Images/Pedro Vilela

Bivši brazilski reprezentativac Fred napušta Kruzeiro i vraća se u svoju nekadašnju ekipu Fluminense, a 600 km između Belo Orizontea i Rio de Žaneira odlučio je da pređe biciklom, i to u okviru humanitarne akcije.

Fred (36) je potpisao dvogodišnji ugovor sa Fluminenseom u nedelju, a dan kasnije je krenuo na težak put.

Zahvaljujući „Tour de Fred”, koji bi trebalo da traje pet dana, brazilski fudbaler će pomoći 4.000 siromašnih porodica, pogođenih krizom sa koronavirusom, kojima će biti donirana hrana i drugi neophodni proizvodi.

Cilj je sakupiti osnovne prehrambene namirnice za 4.000 porodica na putu do trening centra Fluminensea i tu akciju započinjem danas”, napisao je Fred na Instagramu, gde ima 2.6 miliona pratilaca.

Računam na vas na ovom putu solidarnosti. Voziću bicikl, a vi ćete donirati nešto što imate u kući i tako se svi zajedno borimo za veću stvar”.

Fred je krenuo u ponedeljak u zoru iz mesta Kongonjas, na 80 km od Belo Orizontea i trebalo bi da stigne u Rio prolazeći lokalnim drumovima u pratnji svog fizioterapeuta. Odlučili su da izbegavaju autoputeve, zbog saobraćaja, ali i obožavatelja.

Fred, treći najbolji strelac u istoriji Fluminensea, koji je za taj slavni klub igrao od 2009. do 2016., napustio je Kruzeiro, koji je ispao u drugu ligu prošle sezone. Frederico Šaves Guedeš, koji je u karijeri nosio i dres Liona (2005. -2009.) i Atletiko Mineira, sa Fluminenseom je osvojio dva naslova prvaka Brazila (2010. i 2012.). Za brazilsku reprezentaciju je odigrao 39 utakmica i postigao 18 golova.

Brazilsko prvenstvo je prekinuto u martu i tek se čeka na najavu početka šampionata. Neki klubovi iz Rio de Žaneira su počeli sa treninzima bez kontakta.