Rikardo Sa Pinto na klupi Zvezde!

Fudbal ostalo 18. mar 201316:56 > 21:49

Portugalac Rikardo Sa Pinto je novi trener Crvene zvezde! Članovi Upravnog odbora dali su „zeleno svetlo“ da 50-godišnji stručnjak nasledi Aleksandra Jankovića, koji je danas sporazumno raskinuo saradnju sa crveno-belima. Sa Pinto u utorak stiže u Beograd.

Posle poraza u Nišu jasno je bilo da je Janković izgubio ne samo sve šanse da se bori za titulu, već i poslednje uporište poverenja u upravi kluba. I predsednik Dragan Džajić, koji je dva puta sačuvao mladog stručnjaka, prihvatio je većinski stav Upravnog odbora, odranije jasno opredeljenog za rastanak s Jankovićem.

Sportski direktor Crvene zvezde Zoranm Stojadinović je još zimus želeo da angažuje Sa Pinta i od prvog dana na „Marakani“ zagovornik je ideje da najtrofejniji srpski klub treba da vodi inostrani stručnjak. Upravo po ovom pitanju suprotno mišljenje imali su predsednik Dragan Džajić i potpredsednik Nebojša Čović, koji su bili zagovornici ideje da ekipu preuzme srpski trener, na prvom mestu iz razloga što će manje koštati dugovima ruiniranu Zvezdu nego bilo koji stranac.

Ipak, saznanje da na tržištu trenutno ne postoji baš mnogo (ili čak nijedan) onih koji imaju ime, znanje, ali i volju i hrabrost da u ovako teškom trenutku sednu na usijanu klupu, uticali su da se različiti stavovi približe.

Sa Pinto, nekadašnji portugalski reprezentativac počeo je trenersku karijeru 2010. kao asistent Pedra Kaišinje u Uniao Leiriji, a posle kraćeg perioda na čelu juniorskog tima Sportinga, u februaru 2012. postavljen je na kormilo prvog tima „lavova“. Slavni klub iz Lisabona, takođe pogođen teškom krizom, doveo je do polufinala Lige Evrope, finala Kupa Portugala i četvrtog mesta u prvenstvu, ali je već na početku naredne sezone, posle poraza od mađarskog Videotona na međunarodnoj sceni, dobio otkaz.

Iz igračkih dana prati ga karakter velikog borca, ali i kontroverzne ličnosti sklone konfliktima. Proslavio se noseći dres Sportinga, a zapažene partije ostvario je i u Salgeirošu, Real Sosijedadu i Standardu iz Liježa. Sa Punto je za reprezentaciju Portugala odigrao 45 utakmica i postigao devet golova.

KOKEZA: BEZ PROBLEMA SA JANKOVIĆEM

– Janković je Zvezdino dete, celog života je u klubu i uvek je tu kada je najpotrebnije. Razgovarao sam s njim, nije reč o smeni, već o sporazumnom dogovoru. Janković je korektan čovek, došao je u teškoj situaciji za klub, nekad je radio i na svoju štetu i protiv sebe dok je vodio tim. Pokazao je maksimalnu korektnost i ugovor će biti raskinut sporazumno – izjavio je potpredsednik kluba Slaviša Kokeza.

STOJADINOVIĆ RAZGOVARAO I S RAJKARDOM!
SPORTSKI direktor Crvene zvezde Zoran Stojadinović se tokom prošlonedeljnog boravka u Španiji sastao sa Frankom Rajkardom.
Kako saznajemo, slavni holandski as, koji je do januara ove godine bio selektor Saudijske Arabije, odbio je predlog da preuzme beogradski klub, pošto očekuje mnogo unosnije ponude sa Bliskog istoka.

Author: Novosti.rs