Nova istraga o susretima Infantina i Laubera

Fudbal ostalo 3. jul 202018:11 > 18:15
Podeli:
Marco Rosi/Getty Images

U petak je imenovan poseban tužilac čiji će zadatak biti da ispita navode o nedozvoljenim sastancima glavnog tužioca Švajcarske Mihaela Laubera i predsednika FIFA Đanija Infantina.

Iz tužilaštva je saopšteno da će Stefan Keler koji je predsednik Vrhovnog suda, kao i Administrativnog suda u okrugu Obvalden imati zadatak da „ispita krivične prijave koje je kancelarija tužilaštva dobila“.

U prijavama se uz Mihaela Laubera i Đanija Infantina pominju i „drugi ljudi“ potvrđeno je u saopštenju.

U maju je nezavisna komisija odlučila da otvori istragu o brojnim sastancima koje su Lauber i Infantino imali.

Lauber je sumnjičen za „brojna kršenja ovlašćenja i u državi i na međunarodnom planu“ kao i za „brojna prekoračenja ovlašćenja“ upravo kroz tri sastanka sa Infantinom tokom 2016. i 2017. godine.

Ako Keler utvrdi da postoji dovoljno dokaza u slučaju protiv Laubera biće pokrenut krivični postupak.

Lauber je već jednom kažnjavan za slične prestupe. Tada se žalio na smanjenje plate u iznosu od osam odsto.

Na ovu vest, Međunarodna fudbalska federacija odgovorila je saopštenjem u kome se navodi da FIFA pozdravlja ovakvu odluku.

„FIFA u potpunosti sarađuje sa vlastima i nastaviće da tako i radi. I u našem je najboljem interesu da se ovakvi navodi što brže ispitaju“, navodi se u saopštenju.

Infantino nikada nije demantovao da se sastajao sa Lauberom, ali je uvek tvrdio da je sve u vezi sa tim sastancima bilo legitimno i legalno.

Infantino je naveo da je to deo svakodnevnog posla predsednika FIFA, dok Međunaronda kuća fudbala pojasnila da ti sastanci zapravo pokazuju da su svi u FIFA raspoloženi za saradnju sa vlastima.