Bord FIFA produžava primenu pravila pet izmena

Fudbal ostalo 8. jul 20209:21 > 9:23
Podeli:
Matthias Hangst/Getty Images

Bord FIFA spreman je da produži primenu privremenog pravila o pet izmena na utakmici.

Čim je pravilo o pet izmena usvojeno za nastavak ove sezone koja je u velikom broju zemalja bila prekinuta na gotovo tri meseca, bilo je jasno da ono neće tek tako nestati.

Šta god mi mislili o njemu i koliko god je svima jasno da pet izmena znači i veću mogućnost promene taktike tokom meča i menjanja same igre na taj način, čini se da ćemo ovu praksu gledati i naredne sezone.

Bord Međunarodne fudbalske federacije u maju je, kao privremenu meru, uveo mogućnost pet izmena u tri termina tokom jednog meča. Izdašno ga koriste svi treneri, a izgleda da će tu mogućnost imati i tokom sezone 2020/21. kada ona u jednom trenutku počne.

Lige su imale pravo da same odluče da li će ovu mogućnost iskoristiti ili ne, jasno je da su svi birali put koji će olakšati nastavak sezone i potencijalno smanjiti broj povreda.

Bilo je predviđeno da pravilo važi samo do kraja ove sezone i tokom pripremnog perioda, ali sada se očekuje da Bord u narednim danima donese i odluku da se primena pravila produžava za celu narednu sezonu.

Da li će lige same birati da li da ovo pravilo zadrže ili ne, ostaje da vidimo kada odluka Borda bude zvanična.