Velikani za trofej posle 34 godine

Fudbal ostalo 10. jul 20200:40 > 0:48
Podeli:
Getty Images/EuroFootball

U finalu švedskog kupa, posle dugo vremena sastaće se timovi koji zajedno imaju 21 trofej u ovom takmičenju Malme i IFK Geteborg.

Najtrofejniji tim u ovom takmičenju Malme koji ima 14 pehara kupa, do finala je došao tek posle penala protiv Mjalbija u gostima. U 120 minuta bilo je 0:0. Mogao je Malme i pre penal ruleta da reši pitanje pobednika, pošto mu je u 120. minutu dosuđen penal, ali Telin nije bio precizan. Ipak, nije usledila kazna. Već u prvoj seriji stekli su prednost, jer je Batanero promašio. Međutim, u trećoj je uzvratio Baširu i bilo je 3:3. Ali u četvrtoj seriji Moro je promašio, što je iskoristio Knudsen i pogodio penal za novo finale.

Posle pet godina u finalu se našao osvajač dva evropska trofeja IFK Geteborg. Nekadašnji velikan upravo tada je osvojio poslednji trofej, a takođe u 90 minuta nije uspeo da reši pitanje pobednika. Doduše, ipak nisu čekali penale protiv Elfsborga, koji je mogao u 86. minutu da obezbedi prolaz, ali je propustio penal. Vernerson je u 98. minutu postigao pogodak koji je Geteborg odveo u borbu za trofej.

Dve ekipe igraće u finalu prvi put od 1986. kada je Malme slavio. Doduše, godinu dana kasnije IFK Geteborg je taj poraz u kupu naplatio osvajanjem drugog Kupa UEFA.