Frans fudbal neće dodeliti Zlatnu loptu za 2020. godinu

Fudbal ostalo 20. jul. 202014:40 > 14:42
Podeli:
David Ramos/Getty Images

Frans fudbal je u ponedeljak objavio da ove godine neće biti dodele prestižne nagrade Zlatna lopta.

Fransu fudbal ove godine neće dodeliti Zlatnu loptu. U objavi u ponedeljak potvrđeno je da ovegodine neće biti izbora za najboljeg igrača „jer nema uslova da izbor bude fer“.

Frans fudbal ovu nagradu dodeljuje još od 1956. godine.

Ipak, uslovi koji su u svetu fudbala nastali ove godine zbog pandemije koronavirusa doveli su do toga da dodela bude otkazana.

„U ovim uslovima, prvi put u istoriji koja je počela 1956. godine Frans fudbal neće dodeliti nagradu Zlatna lopta. Uslovi u kojima se trenutno odvija profesionalni sport nisu uslovi koji daju mogućnost za fer izbor. Zašto neće biti izbora ove godine?

– Zato što ova godine ne može i ne sme da bude tretirana kao svaka druga godina. Kada sumnjaš bolje je da preskočiš nego da forsiraš pronalaženje rešenja.

– Zato što je Zlatna lopta nagrada koja objedinjuje mnoge vrednosti kao što su solidarnost i odgovornost, a ne samo sportsku izvrsnost.

– Zato što fer kriterujum za dodelu nagrade u ovim uslovima ne može da bude očuvan, posebno kada uzmemo statistiku jer su neke zemlje prekinule takmičenje, a neke ne. Kako da poredimo nešto što ne može da se poredi.

– Zato što ne želimo da ovo bude nagrada za koju će nekad aneko reći ‘dodeljena mu je u posebnim uslovima izazvanim koronavirusom’. Ako moramo da biramo, biramo ogrebotinu umesto ožiljka na našoj istoriji. Ovo je prvi put od 1956. da nagrada neće biti dodeljena. Nama to izgleda kao racionalna i odgovorna odluka kojom štitimo kredibilitet i legitimitet izbora koji pravimo.

– Zato što su dva meseca od 11 koliko je najmanje potrebno da se formira mišljenje i donese odluka ko je najbolji premalo da ocenimo i procenimo. Ne možemo da se pouzdamo u skraćene sezone, sa toliko mnogo posebnih uslova i da izaberemo ko je bio najbolji. Najbolji u čemu, kad smo već kod toga? Taj izbor ne bi bio vredan naše istorije.

– Zato što su neki od 220 naših sudija u ovom periodu bili sprečeni da prate sve detalje i dešavanja jer su možda imali druge prioritete ili hitne situacije.

– Zato što je priča Zlatne lopte suviše vredna da bi se preuzeo rizik da je dodelom nagrade ove sezone na bilo koji način umanjimo. U ovim turbulentnim vremenima luksuz je napraviti pauzu, ali je takođe i neophodno kako bi fudbal, na globalnom nivou, povratio svoju snagu, strast i emociju“, navodi se u saopštenju Frans fudbala.