Liga MX na SK: Spektakl u Gvadalahari

Fudbal ostalo 25. jul. 202011:34 > 11:42
Podeli:
Refugio Ruiz/Getty Images

Meksička Liga MX, najatraktivniji šampionat Severne Amerike i jedna od najpopularnijih liga na planeti, konačno stiže na kanale Sportkluba u noći subota na nedelju, kada se u Gvadalahari domaći tim Čivasa sastane sa ekipom Leona.

Domaći tim je najpopularniji kako u Meksiku, tako i među skoro 50 miliona brojnom dijasporom, i nije propustio nijednu od 103 sezone meksičkog šampionata. Čivas je sa 12 titula drugi na večnoj listi, a u poslednjih sedam godina bio je triput šampion svoje zemlje i jednom prvak kontinenta. U 2019. su podbacili, pa su se znatno pojačali i dobro započeli Klausuru, pre nego što je prekinuta na sredini zbog pandemije. Pojačani reprezentativcima Peraltom i Antunom, i sa supertalentovanim Sepluvedom, Beltranom i Masijasom, koji je prošlu godinu proveo na pozajmici upravo u Leonu, oni sada imaju dovoljno potencijala da napadnu vrh. To su potvrdili i plasmanom u finale pripremnog turnira Kopa per Meksiko, gde su poraženi od Krus Asula. Leon je sedam puta bio prvak države, od toga dvaput sredinom decenije, a posle kraće krize u poslednjih godinu i po kontinuirano su u vrhu meksičkog fudbala. Imaju dubok i talentovan tim, koji se vrti oko Ekvadorca Anhela Mene i veterana Luisa Ćapita Montesa, jednog od najatraktivnijih igrača u meksičkoj istoriji i majstora u izvođenju slobodnih udaraca. Pred prekid Klausure Čivas je bio peti, a Leon drugi na tabeli, ali to takmičenje je poništeno i ovog vikenda kreće potpuno nova sezona.

Povezano

Odluka čelnika meksičkog fudbala da liga krene u jeku pandemije, upravo na dan kada je novembarska trka Formule 1 premeštena u Evropu izazvala je mnogo kritika u javnosti. Šampionat je trebalo da počne još u četvrtak, ali su mečevi Masatlana sa Pueblom i Atletiko San Luisa sa Huaresom odloženi za ponedeljak. Huares je početkom nedelje imao čak deset pozitivnih slučajeva. Takmičenje je konačno počelo u mnoći petak na subotu, kada je prvi favorit Tigres rutinski u gostima savladao Nekaksu 3:0, uz dva gola Žinjaka i jedan Vargasa. U subotu bi trebalo da se igraju tri utakmice, uključujući duel Krus Asul – Santos Laguna, iako domaćin ima dva, a gost četiri igrača pozitivna na koronu.

Ove sezone pravila takmičenja su promenjena. Iako i dalje u ligi igra 18 ekipa, a posle jednog kruga najbolji idu u plej-of poznat pod imenom Ligilja, ovogodišnje doigravanje prošireno je sa osam na 12 ekipa. Ako je do sada važilo pravilo da u Meksiku zaista svako može da bude prvak, to će sada biti još izraženije. Sa druge strane konačno je prekinuta dugogodišnja agonija sa ispadanjem iz lige, koje u praksi nije sprovedeno nijednom od 2017. Od ove godine suspendovana je razmena klubova sa drugom ligom, a jedina nevolja za ekipe na dnu je što će morati da plaćaju finansijske penale ako završe među tri poslednja. To možda i nije tako bezazleno u godini u kojoj je pandemija naglo izbila preko sto miliona dolara iz klupskih kasa. Ukidanje promocije iz drugog ranga podstaklo je grupu poznatih igrača i drugoligaških klubova da pokrenu alternativno takmičenje, Liga de Balompi Nasional, koje kreće u septembru, a već ima sedam potvrđenih učesnika. Do tada bi Liga MX trebalo da bude u punom zamahu, iako bez gledalaca.