Basta: lepše mi je u ofanzivi

Srpski fudbaleri pre tri dana su protiv Škotske došli do druge pobede u kvalifikacijama za Brazil, a jedan od najboljih na tom meču bio je Dušan Basta.

Basta je u Novom Sadu zaigrao na poziciji desnog krila, na kojoj ga srpska publika nije ranije gledala, ali to nije smetalo da ga sa terena isprate aplauzima.

„Najvažnije je da smo pobedili Škote. Bilo je mnogo bitno da tim vrati samopouzdanje posle Zagreba, jer smo bili pod velikim pritiskom zbog poraza. Igrali smo nošeni velikom željom, i uspeli smo“, rekao je Basta.

„Što se mene tiče, zadovoljan sam izdanjima i na Kipru i u Novom Sadu. Sada moram da nastavim da vredno radim i što bolje igram u Udinezeu, jer je to jedini pravi put kojeg moram da se držim“, dodao je Basta. Za reprezentaciju SCG Dušan Basta je debitovao 2005. godine na meču sa Španijom, koji je završen bez golova. Tada je igrao na poziciji desnog beka, a sada je u u bitno drugačijoj ulozi, kao desno krilo. „Prija mi ta pozicija. U Udinezeu pokrivam celu desnu stranu, pošto igramo u formaciji 3-5-2 i dosta sam napadački orijentisan. Uloga koju sam imao protiv Škota je slična tome. U stvari, još je ofanzivnija, i to mi baš prija. Lepo se osećam na protivničkoj polovini, kada mogu da ugrozim gol. Uživam na tom mestu“, naglasio je Basta Transformacija iz beka u krilo Basti nije teško pala, pošto je imao predznanje iz mlađih kategorija Crvene zvezde. „Kao klinac, u Zvezdi sam igrao u veznom redu. Ali, nekako, igrom slučaja, malo-pomalo, preselili su me na beka. Srećom, isto tako sam se vremenom vratio ofanzivnijim ulogama, koje mi najbolje leže. Zato sam se brzo i lako navikao na zahteve i u Udinezeu i u reprezentaciji“, istakao je srpski fudbaler.Siniša Mihajlović je imao zanimljivu ideju za Zagreb, da Dušana Bastu stavi na levo krilo, da bi parirao kapitenu Hrvatske Dariju Srni. Na kraju je ipak odlučio da tu ulogu poveri Alenu Stevanoviću. „To je bila jedna od opcija, da zaigram levo krilo. Isprobavali smo nekoliko dana na treninzima, ali je selektor odlučio da zaigra Alen. Možda je presudilo i to što nikad u karijeri nisam bio na levoj strani, a bila je mnogo važna utakmica. Nije bilo prostora za vežbanje. Naravno, profesionalac sam, da je Mihajlović rekao da izađem na teren i igram levo krilo, bez reči bih to učinio. Za reprezentaciju sam uvek tu, spreman za sve uloge“, zaključio je Basta.

Author: B92