"Fudbalerkama iste plate? Ne!"

Podeli:
Lewis Storey, Getty Images Sport

Trener ženske ekipe Mančester junajteda Kejsi Stoni veruje da fudbalerke moraju da donesu klubovima veću zaradu pre nego što zatraže jednake plate sa muškarcima.

Fudbalska asocijacija ozvaničila je pre nekoliko dana odluku da reprezentativci i reprezetativke dobijaju istu zaradu za igranje u reprezentaciji.

Trener ženskog tima Mančester junajteda Kejsi Stoni kaže da je to pozitivan korak napred, ali da fudbalerke moraju da zasluže pravo da traže jednake plate.

„To je pozitivan pomak. Ali, kada je u pitanju jednakost ove vrste ja sam veliki realista. Mislim da za jednaku platu moraš klubu da doneseš i jednaku zaradu. Fudbalerke žele iste šanse, iste resurse i uslove i u tom smislu je ova odluka FA oodlična“, rekla je Stoni.

„Dok ne bude na tribine dolazilo više ljudi, dok ne budemo od naših utakmica zarađivale mnogo više klubu nego sada, kada bude zbog nas od marketinga pristizalo više novca, tada možemo da razgovaramo i o jednakim platama“, dodala je ona.

Na konkretno pitanje da li fudbalerke treba d azarađuju koliko i fudbaleri, Stoni je dala konkretan odgovor:

„Ne!“

„Pogledajte neke od plata koje se isplaćuju u fudbalu, pričamo o 100, 200.000 funti nedeljno. Kako žensi fudbal to može da opravda kada na utakmice dolazi između tri i 5.000 ljudi? Moramo da uložimo više u marketing, da privučemo ljude na tribine, da se pobrinemo da budemo vidljive. A onda nam je potrebna veća zarada od istog tog marketinga kako bismo uopšte počele priču o istim platama“, zaključila je Stoni.

Sličan stav ima i kapiten ženske fudbalske reprezentacije Stef Hjuton:

„Mi kao ženska reprezentacija Engleske imamo tu sreću da su tribine na našim utakmicama uvek pune, ali to mora da bude tako i na klupskim utakmicama. Moramo da se potrudimo da ono što pružamo na terenu bude zanimljivo i dobro kako bi ljudi dolazili. Tek tada možemo da budemo plaćene približno jednako. Mislim da smo na dobrom putu, ali da smo još jako daleko“, rekla je Hjuton.