Predsednik FIFA: Ne zanima nas Evropska Superliga

Fudbal ostalo 22. okt. 202015:37 > 15:40
Podeli:
Getty images/Elsa

Predsednik Međunarodnog fudbalskog saveza (FIFA) Đani Infantino rekao je u četvrtak da ga ne zanima elitna Evropska Superliga, nakon što su neki klubovi objavili da su pregovarali o uspostavljanju tog takmičenja uz podršku FIFA.

Skaj Njuz je u utorak objavio informaciju da je bar 12 najvećih klubova iz Liga petice pregovaralo o osnivanju Evropske lige, novog zatvorenog takmičenja po uzoru na NBA ligu, koja bi trebalo da zaživi 2022. godine. Neki mediji su objavili da to takmičenje ima podršku vrhovnog svetskog fudbalskog tela.

FIFA je ranije odbila da komentariše svoje učešće u tim planovima.

U intervjuu kojeg su objavile novine na nemačkom jeziku Argauer Cajtung, kao i neki drugi regionalni švajcarski mediji, Infantino je rekao da je FIFA usmerena na uspeh preuređenog Svetskog klupskog prvenstva, na kojem će nastupiti 24 kluba i i koje će se prvi put održati u Kini 2022. godine.

Kao predsednika FIFA, zanima me klupsko Svetsko klupsko prvenstvo, a ne Superliga”, rekao je Infantino.

Za mene nije stvar kada Bajern iz Minhena igra protiv Liverpula, već kada se Bajern sastaje sa Boka Juniorsima. Liverpul ima 180 miliona navijača širom sveta. Flamengo ima 40 miliona navijača, a 39 miliona njih je u Brazilu. Liverpul ima možda 5 miliona navijača u Engleskoj i 175 miliona navijača širom sveta”, dodao je.

Želim da klubovi i izvan Evrope imaju budućnost. Moja vizija je da imamo 50 klubova i 50 reprezentacija koji mogu da postanu svetski prvaci”, zaključio je Infantino.