Džil Elis kandidat za trenera DC junajteda

Fudbal ostalo 29. okt. 202017:14 > 17:17
Podeli:
Stacy Revere, Getty Images Sport

Nakadašnji selektor ženske fudbalske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Džil Elis je među kandidatima za novog trenera DC junajteda, preneo je Vašington post.

Džil Elis navodno je prošle nedelje imala nezvanični sastanak sa predstavnicima kluba koji je razmatraju kao jednog od kandidata za novog trenera. U slučaju da dobije posao, Elis bi postala prva žena trener u MLS.

Elis je verovatno najtrofejniji kandidat za trenera DC junajteda. Dva puta je u izboru FIFA bila najbolji trener ženske ekipe, osvojila je sa reprezentacijom dva puta Svetsko prvenstvo – 2015. i 2019. Posle Mundijala 2019. Elis je podnela ostavku na mesto selektora, ali je nastavila da radi u Fudbalskom savezu.

Uz nju su, navodno, kandidati trener Njujork Red Bulsa Kris Arms i selektor SAD U23 selekcije Džejson Krejs.

Prva žena koja je trenirala jednu mušku ekipu u profesionalnom rangu bila je Karolina Morace koja je 1999. postavljena za trenera Viterbesea u Seriji C. Ipak, nakon samo dve utakmice je podnela ostavku zato što se predsednik kluba mešao u posao stručnog štaba.

Klermon Fut 63, francuski drugoligaš imenovao je 2014. za prvog trenera Helenu Kostu. Kada je nakon samo jedne utakmice podnela ostavku „zbog neprofesionalnog stava i dovođenja igrača bez konsultacija sa njom“ podnela ostavku, na njeno mesto klub je doveo Korinu Diakre.

Iste godine Šeli Ker je imenovana za menadžera Stirling juniversitija. Ker je ostala u klubu tri godine i sve tri sezone završavala u top pet na tabeli.

Nemačka je prvu ženu trenera muškog tima dobila 2018. kada je Imke Vubenhorst preuzela Klopenburg.

Sredinom juna ove godine Renate Blindhajm krenula je ovim putem kada je imenovana za trenera norveškog drugoligaša Sotra.

Među svima njima najviše uspeha u vođenju muške ekipe imala je Čan Jun-ting koja je u svojoj 27. godini postala trener Esterna sa kojim je osvojila titulu u Hong Kongu i plasirala se u Azijsku ligu šampiona u kojoj je takođe vodila klub.