Van Basten: Od bola nisam mogao da odem do toaleta

Fudbal ostalo 1. nov. 202012:47 > 12:57
Podeli:
Action Images/Reuters

Jedan od najboljih napadača 20. veka, Marko van Basten karijeru je okončao 1993 sa samo 28 godina. Šampion Evrope sa Holandijom, dvostruki klupski prvak Starog kontinenta sa Milanom i osvjača tri Serije A bio je primoram na ovaj korak zbog problema sa povredom zgloba.

Sećam se trenutak iz 1994. godine kada sam usred noći ustao iz kreveta i nisam mogao da dođem do toaleta. Bol je bio takav da sam prilikom svakog pokreta morao da vrištim. Bio je to trenutak kada jednostavno nisam znao šta da radim“ priseća se holandski as.

Samo dve godine ranije treći put je u izboru Frans fudbala proglašen za najboljeg igrača u Evropi, a FIFA ga je proglasila za najboljeg na planeti. Poslednji meč odigrao je u finalu Lige šampiona 1993. godine kada je Marsej savladao 1:0 njegov Milan.

Povezano

Bio je to veoma težak period. Bolovi su bili takvi da više nisam mogao da igram fudbal. Ni doktori nisu mogli da mi pomognu. Često sam u toku karijere morao da igram, iako nisam bio spreman. I to je uzelo danak. Za kratko vreme sam prošao put od najveće slave do toga da sam bio veoma nesrećan“.

Holanđanin se 1996. godine odlučio na drastičan korak.

Odlučio sam da uklonim ligamente. Možete da mislite kako sam se osećao sa 32 godine, jer je to značilo da praktično do kraja života više neću moći da igram fudbal. Na moju sreću, bol je nestao. Činjenica je da ne mogu više da trčim za loptom ili igram tenis, ali tu je makar skvoš. Da nije bilo povreda u fudbalu možda sam mogao i više da uradim, ali i ovo što sam učinio za praktično samo deset godina ostavilo je traga u sportu, koji sam najviše voleo“, rekao je 56-godišnji Van Basten.