Ko prodaje prava za FIFA i šta hoće Ibrahimović i Bejl?

Fudbal ostalo 24. nov. 202016:05 > 16:17
Podeli:
Mark Runnacles/Getty Images

Zlatan Ibrahimović nije baš zadovoljan što se njegov lik i ime koriste u FIFA igrici pa je objašnjenje za to koje kompaniji koja pravi igricu dao dozvolu da "zarađuju novac na njemu" zatražio od FIFA i FIFPro.

Zlatan Ibrahimović tvrdi da „neko zarađuje na njegovom liku i imenu“ koristeći ih u popularnoj video igrici FIFA. Ibrahimović je zatražio i da bude sprovedena istraga o tome ko je kompaniji EA Sport koja pravi igricu dozvolio da koristi njegovo ime i lik.

„Ko je dao kompaniji FIFA EA Sport dozvolu da koristi moje ime i lik? FIFPro? Ja ne znam da sam član FIFPro, a ako jesam neko me je tamo uvrstio bez mog znanja nekim čudnim manevrom. Svakako nikada nisam dozvolio FIFPro da zarađuje novac koristeći me“, napisao je Ibrahimović na Tviteru.

„Neko zarađuje novac od mog imena i lika bez mog pristanka svih ovih godina. Vreme je za istragu“, dodao je Šveđanin.

Među onima koji su mu odgovorili našao se i Geret Bejl koji je pitao šta je uopšte FIFPro.

A odgovoru se nada i superagent Mino Rajola (gle čuda).

Da razjasnimo, FIFPro je međunarodna organizacija sindikata profesionalnih fudbalera. Njeni članovi su svi nacionalni sindikati i ona zastupa više od 65.000 profesionalnih fudbalera širom sveta. FIFPro je organizacija koja se izborila za većinu prava koja imaju današnji fudbaleri – pet nedelja obaveznog odmora, veće plate, bolje uslove treninga i oporavka… FIFPro i njegovi članovi sindikati bili su pre svega nekoliko meseci „udarni tim“ koji se borio da igračima ne budu bespotrebno i dugoročno smanjene plate usled pandemije koronavirusa.

Printscreen

Zlatan Ibrahimović, a sa njim i Geret Bejl, igrači su koji cele svoje karijere igraju u najjačim evropskim ligama u kojima se podrazumeva da profesionalni igrači imaju kolektivne ugovore za koje su se izborili tamošnji sindikati. Samim tim, kao članovi sindikata zemalja u kojima igraju igrači su i članovi FIFPro i sasvim sigurno, ako ništa više od toga, već godinama glasaju u izboru najboljih igrača i timova koje svake godine organizuje FIFPro.

Printscreen

Ne tako davno, 2017. godine, Zlatan Ibrahimović čak je za sajt kompanije koja prozivodi igricu FIFA dao intervju u kome je objasnio da igricu igra sa svojom decom. Uz to, Ibrahimovićevo ime i lik pojavljuje se u ovoj igrici evo već skoro dve decenije. Kompanija EA Sport konkretno je sponzor i Milana i Totenhema. Da ne širimo dalje jer pričamo o igračima ova dva tima.

Šta je pozadina iznenadnog interesovanja ko prodaje prava i ko od njih zarađuje, a svakako najviše zarađuju sami igrači, verovatno će se saznati.

FIFPro se još uvek nije oglasio po ovom pitanju. EA Sport je, što se konkretno Ibrahimovića tiče, za Atletik potvrdio da ima prava da koristi njegov lik i ime kao deo ugovora koji ima sa Milanom čiji je Ibrahimović igrač. Što je i očekivan odgovor s obzirom da kompanija prava otkupljuje od klubova, a onda se novac srazmerno raspoređuje na više adresa. Ali, izgleda da agenti (poput Rajole) ostaju bez svog dela kolača u ovoj priči.