Omogućio je Dijegov gol veka: Otresao ih je…

Fudbal ostalo 27. nov. 202017:28 > 17:29
Podeli:
Action Images / Juha Tamminen

Sudija Ali Bin Naser, koji je delio pravdu na čuvenom meču Argentine i Engleske na Mundijalu 1986, ponosan je na svoju ulogu u „golu veka“ koji je postigao Dijego Armando Maradona.

Action Images/Reuters

Nakon čuvene „božje ruke“ u 51. minutu, četiri minuta kasnije Maradona je krenuo u slalom sa svoje polovine, nanizao trojicu rivala, zatim i golmana Engleske pre nego što je postigao i drugi gol.

„Krenuo je sa sredine terena i pratio sam ga u stopu. Kada sudiš nekome kao što je Maradona, ne smeš da skineš oči s njega. U tri navrata su pokušavali da ga sruše, ali njegova želja za pobedom vukla ga je dalje. Svaki put viknuo bih ‚prednost‘ dok nije došao do kaznenog prostora. Gledao sam van šesnaesterca, čudio se kako je otresao trojicu defanzivaca i u sprintu trčao skoro 50 metara. Pomislio sam ‚odbrambeni igrači će sada pokušati da ga obore“, kaže 76-godišnji Bin Naser za BBC i dodaje:

Povezano

„Očekivao sam da se to desi i spremio sam se da sviram penal. Na moje iznenađenje, predriblao je još jednog rivala, zatim i golmana (Pitera Šiltona) i postigao ono što će postati ‚gol veka‘. Ponosan sam i čast mi je i kao čoveku i kao sudiji što sam igrao ulogu u tom istorijskom trenutku. Da sam svirao faul na bilo kojem od prethodna tri kontakta, ne bismo svedočili nečemu tako čudesnom. Te ‚prednosti‘ su dostignuće na koje sam ponosan“.

Bilo je to četvrtfinale Svetskog prvenstva pred 115.000 ljudi na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju. To je utakmica karijere za Bin Nasera uprkos tome što je priznao Maradonin gol rukom.

“Živo se sećam svega. Engleski defanzivac (Stiv Hodž) je vratio loptu, a Maradona je bio u vazduhu sa Šiltonom, obojica su licima bili okrenuti na drugu stranu od moje. Bili su licem okrenuti mom asistentu, Bugarinu Bogdanu Dočevu. Oklevao sam u početku, bacio sam pogled ka Dočevu, a on se vraćao ka centru igrališta potvrđujući gol. Nije signalizirao igranje rukom. Instrukcije koje nam je FIFA dala pre utakmice bile su jasne – ako je kolega u boljem položaju od mog, trebalo bi da poštujem njegovu odluku“, ističe Tunišanin.

Dočev, koji je 2017. preminuo kod 80-godišnjak, svojevremeno je rekao da FIFA nije dozvoljavala asistentima da diskutuju o odlukama sa glavnim sudijom.

#related-news_0

„Da je FIFA za tu utakmicu postavila sudiju iz Evrope, prvi Maradonin gol bio bi poništen“, tvrdio je Dočev.

Dalje, Bin Naser se priseća kako su se Englezi poneli sportski u toj situaciji.

„Gari Lineker mi je prišao i rekao: ‚molim te, sudija, ruka!‘, a ja sam odgovorio: ‚Molim te, igraj‘. Po mom mišljenju, to je bio 100% gol po pravilima FIFA“.

Lineker je u 81. postigao gol za 2:1, ali to je bilo sve što je Engleska uspela da učini.

„Kada je Engleska postigla pogodak, potajno sam želeo da izjednače, hteo sam da uživam u utakmici još 30 minuta. Bilo je to apsolutno uživanje od početka do kraja. Uprkos vrućini toga dana, želeo sam da se nastavi. Divna utakmica“, kaže Bin Naser.

Kada je Maradona došao u Tunis 2015. godine, posetio je Bin Nasera u njegovoj kući.

„Rekao sam mu da te godine nije Argentina osvojila Mundijal, već Maradona. Odgovorio je: ‚Da nije bilo tebe, ne bih mogao da postignem gol veka‘. Dao mi je potpisani dres na kojem je na španskom pisalo: ‚Za Alija, mog večnog prijatelja“, zaključuje Bin Naser.

Pročitajte i šesti nastavak našeg serijala „Tango Argentino“ pod naslovom „Najveći“.