Pola Kaira slavi pola tuguje: Al Ahli novi prvak Afrike

Fudbal ostalo 27. nov. 202022:02 > 22:15
Podeli:
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

U finalu Lige šampiona Afrike (CAF) u duelu dva egipatska velikana iz Kaira ekipa Al Ahlija pobedila je Zamalek sa 2:1.

Ovaj meč imao je istorijski značaj jer su se prvi put za 56 godina koliko se igra za prvaka Afrike u finalu našla dva kluba iz iste zemlje. U ovom slučaju i iz istog grada. Zato je i nazvan „Finale veka“.

Povezano

Al Ahli je poveo već u petom golom Amra Al Sulaja, izjednačio je Šikabala u 31, a pobedi i veliku radost za novog šampiona Afrike doneo je četiri minuta pre kraja Mohamed Magdi Kafša.

Al Ahli i Zamalek su dva najslavnija tima Afrike, zajedno imaju 14 osvojenih trofeja u Ligi šampiona. Al Ahli je rekorder sa devet, dok ih večiti rival ima pet, kao i TP Mazembe iz DR Konga.

Bez obzira što od 2013. godine Egipćani nisu pobeđivali u Ligi šampiona, ne postoji važnija utakmica u afričkom klupskom fudbalu od duela između Al Ahlija i Zamaleka.

Al Ahli je nedavno peti put uzastopno osvojio domaće prvenstvo i sada ima neverovatne 42 titule prvaka Egipta, dok se Zamalek nalazi daleko iza sa 12 trofeja.

Aktuelni šampion Egipta, koga sa klupe predvodi Pico Mosimane, jedan od najboljih trenera na Crnom kontinentu, može se pohvaliti činjenicom da sad u svojim vitrinama ima 120 pehara što ga čini najtrofejnijim fudbalskim klubom na svetu. 

Pico Mosimane je postao treći trener u istoriji Lige šampiona Afrike koji je osvajao trofej sa dva različita kluba. Prvi put mu je to uspelo sa Mamelodijem 2016. godine. Zanimljivo je da je oba puta u finalu pobedio ekipu Zamaleka.