Fudbaleri koji su posrnuli zbog alkohola

Fudbal ostalo 12. okt 202111:501 komentar
Pol Gaskojn
Michael Regan/Getty Images

Uprkos opštem uverenju da su sportisti zdravi ljudi bez poroka, realnost nas često uveri u suprotno, te malo-malo čujemo da je, recimo, neki fudbaler završio karijeru jer nije uspeo da se izbori sa problemom sa alkoholom.

Alkoholizam je problem i nekih od najboljih sportista današnjice, a evo nekolicine koji su se javno, godinama borili s ovim porokom.

Garinča (1933-1983)

U svojoj domovini Brazilu se često pominje kao najveći fudbaler ikada, pre svog zemljaka Pelea. Garinča, koji je sa Brazilom osvojio Svetsko prvenstvo 1958. i 1962. godine, veći deo svog života posvetio je alkoholu i ženama. Imao je brojne udese u pijanom stanju. Umro je 1983. godine od bolesti jetre dok je bio u alkoholnoj komi, ostavivši za sobom 14 dece.

Džordž Best (1946-2005)

Ova zvezda iz Severne Irske je svoje najbolje godine provela kao talentovani napadač u Mančester Junajtedu s kojim je 1968. godine osvojio tadašnju Ligu šampiona. Best je pak bio poznat i po tome što je obožavao noćni život Mančestera. Njegova žudnja za alkoholom i ženama dala mu je status rok zvezde. Njemu je čak transplantirana jetra 2002. godine, ali je i dalje pio. Godine 2005. Best je umro nakon posledica brojnih zdravstvenih komplikacija.

Pol Gaskojn (1967- )

Jedan od najtalentovanijih engleskih fudbalera, ali i jedan od najkontroverznijih. Dozvolio je da mu poroci, pre svega alkohol, unište blistavu karijeru. Osim po bravurama s terena kasnih 80-ih i ranih 90-ih, Gaskojn je još poznatiji po tome što nije mogao da odoli skoro nijednom poroku. Preterano je uživao u hrani, kockanju, drogi i, pre svega, alkoholu. Zbog svega toga imao je brojne incidente, čak je i pokušao da se ubije.

Sokrates (1954-2011)

I ovaj Brazilac je voleo da uživa u životu, ali tako da ga je to koštalo glave. I njemu je transplantirana jetra 2011, ali ni to čak nije moglo da reši njegove probleme koje je imao zbog zloupotrebe alkohola. Kasnije te godine on je umro.

Publika ga i dalje pamti kao brilijantnog igrača jer je u 60 nastupa dao 22 gola. Ipak, sve to je palo u sneku jer je Sokratesu život jednostavno upropašćen zbog alkohola. Da sve bude gore, po zvanju je bio – doktor.

Dijego Armando Maradona (1960-2020)

Za Maradonu kažu da je verovatno najbolji fudbaler ikada. Ipak, čini se da je veliki Dijego širom sveta poznatiji po svojoj zavisnosti od kokaina i alkoholizmu nego po fudbalu. U svojoj biografiji otvoreno je govorio o tome koliko je pio, kao i da je mogao da bude mnogo bolji da nije pio flašu viskija svake noći. Ovaj zlatni dečko, kako su ga zvali, zbog poroka se pretvorio u svoju senku. Živeo je ekstremno skoro sve do svog kraja. Prošle godine zu novembru Maradona je umro. Zvanično, u njegovom telu nisu pronađeni opijati, ali to je bilo prvo što su se svi zapitali kada su čuli lošu vest, što dosta toga govori.

Komentari

Vaš komentar