Izmena Pravila igre: Golman može stopalom i iza linije

Fudbal ostalo 24. jun 202211:30 > 12:382 komentara
Guliver image

Međunarodni bord posegnuo je i ovog leta za revizijom Pravila igre. Izmene su minimalne, više se radi o usaglašavanju teksta sa prethodnim izdanjima.

Definisane promene stupiće na snagu 1. jula 2022.

Jedan od paragrafa usaglašen je i sa modernim tokovima, definisanim u situaciju pandemije virusa korona.

Igor Radojičić
Printscreen

Autor je Igor Radojčić, zaposlen u Sudijskom odeljenju FSS

Nabrojaćemo šest bitnih stavki. Postoji instrukcija UEFA vezana za primenu Pravila 11 – Ofsajd, o čemu ćemo naknadno pisati. I tu se ne radi se o izmeni, nego o instrukciji UEFA u pogledu primene kod određenih situacija ofsajda.

Za danas – konkretne promene.

PRAVILO 3 – Igrači: dodatne zamene za takmičenja na vrhunskom nivou

Privremeni amandman koji je uveden u Pravila igre nastavkom fudbalskih takmičenja 2020. godine u toku pandemije kovida 19 dozvoljavao je ekipama da vrše tokom utakmice po pet zamena u tri prekida igre radi obavljanja zamena (poluvreme nije ulazilo u taj broj).

Od 1. jula 2022. ne radi se više o amandmanu, pošto je sistem sa pet zamena u tri prekida postao sastavni deo Pravila igre.

PRAVILO 8 – Početak i nastavak igre: bacanje novčića

Izričito je naglašeno da sudija baca novčić radi žreba kako bi omogućio ekipama da biraju strane i početni udarac.

PRAVILO 10 – Određivanje ishoda utakmice: zvanična lica utakmice

Dodatno pojašnjenje da zvaničnom licu ekipe može biti pokazan žuti, ili crveni, karton tokom udaraca sa tačke za kazneni udarac.

PRAVILO 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje: igra rukom golmana

Nema izmene – u pitanju je dodatno objašnjenje (do sada u Pravilima igre nije decidirano pisalo da je golman izuzet iz ovog tumačenja), da je vratar – golman izuzet iz situacija kod prekršaja igranja lopte rukom u kaznenom prostoru u odeljku “Sprečavanje pogotka ili očigledne prilike za postizanje pogotka”, s obzirom na činjenicu da je golmanima dozvoljeno igranje lopte rukom u kaznenom prostoru.

PRAVILO 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje: napuštanje terena za igru kako bi se učinio prekršaj nad stranim telom

U slučaju prekršaja nad stranim telom (skupljač lopti, fotoreporter, ne i lica koja se nalaze upisana u protokol), u terenu ili van terena, biće dosuđeno spuštanje lopte. Ukoliko, međutim, igrač napusti teren za igru bez dovole sudije, kako bi načinio prekršaj nad stranm telom, biće dosuđen indirektan slobodan udarac i to na liniji terena za igru gde je igrač napustio teren za igru.

PRAVILO 14 – Kazneni udarac: položaj golmana

U prethodnim izdanjima Pravila igre golman je morao, prilikom izvođenja kaznenog udarca, da ima najmanje deo jednog stopala na ili iznad linije u vratima. Ovom izmenom golmanima je dozvoljeno da, osim na, ili iznad linije, delom jednog stopala budu i iza linije vrata (gola).

 

Komentari

Vaš komentar