Katar priznao da radnici nisu plaćeni mesecima

Fudbal ostalo 23. avg 202212:113 komentara
Doha stadion Halifa i okolina
FOTO: Reuters

Svetsko prvenstvo u Kataru održa će se od 20. novembra do 18. decembra. Otkako su počeli radovi na izgradnji infrastrukture, objavljuju se informacije o teškim uslovima u kojima radnici rade. Nedavno je uhvaćeno najmanje 60 stranih radnika koji su protestvovali zbog mesecima neisplaćenih plata. Deo njih je deportiran iz zemlje zbog toga.

„Al Bandary International Group“ , kompanija za koju su pomenuti radnici radili nije želela javno da komentariše čitavu situaciju, dok je katarska vlada priznala da postoje dugovanja prema zaposlenima.

„Firma je već bila pod istragom vlasti zbog neisplaćenih dugova i pre incidenta sa radnicima. Sada će se preuzeti sledeći koraci nakon što je istekao rok za isplaćivanje radnika“, saopštila je katarska vlada.

Posebno je zanimljivo što su sve katarske firme koje su dobile poslove za pripremu Mundijala blisko povezane za tamošnjom vladom i kraljevskom porodicom, koje su odlično upoznate sa njihovim poslovanjem.

Direktor kompanije Nuustafa Kvadri potvrdio je za medije da je policija neke radnika koji su protestvovali uhapsila, dok je neke deportovala. Ipak, postoje i oni u manjem broju koji su uspeli da posle protesta naplate svoje zarade.

Reč je o radnicima koji rade najteže moguće fizičke poslove na gradnji stadiona i hotela na preko 40 stepeni, što je u Kataru normalna temperatura. Radnici uglavnom dolaze iz zemalja poput Bangladeša, Egipta, Indije, Nepala i Filipina…prema podacima dostavljenim medijima njihova prosečna mesečna zarada iznosi 270 dolara.

Komentari

Vaš komentar