Kina odustala od organizacije Azijskog prvenstva 2023.

Podeli:
REUTERS/Aly Song

Kina je odustala od organizacije Azijskog fudbalskog prvenstva 2023. zbog situacije sa koronom u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, objavila je Azijska fudbalska konfederacija (AFC).

Azijsko prvenstvo, koje se održava svake četiri godine i na kojem učestvuju 24 reprezentacije sa celog kontinenta, trebalo je da se održi u deset gradova od 16. juna do 16. jula sledeće godine.

povezane vesti

Nakon razgovora s Kineskim fudbalskim savezom (CFA), Azijski savez službeno je obavešten od strane CFA da neće moći da ugosti Azijsko prvenstvo 2023. AFC priznaje vanredne okolnosti zbog pandemije koronavirusa koje su dovele do toga da se Kina  odriče svojih prava na domaćinstvo“

Azijski kup samo je jedan od događaja koji je otkazan ili odgođen zbog situacije sa pandemijom koronavirusa. Ranije ovog meseca, organizatori Azijskih igara Olimpijsko veće Azije, odgodili su održavanje tog događaja koji je trebalo da se održi u Hangžuu u septembru 2023. godinu.

Kina nastavlja sa politikom nulte tolerancije na COVID-19, a gradovi širom zemlje suočeni su sa strogim ograničenjima kao rezultatom nedavnog širenja nove varijante Omikrona.

Šangaj je pod izolacijom više od mjesec dana, dok se drugi gradovi, uključujući glavni grad Peking, suočavaju sa talasom dodatnih ograničenjima, čestim testiranjem i ciljanim zatvaranjem.