Nevil: Šokiran sam onim što sam video u Kataru

Fudbal ostalo 25. sep 202214:3617 komentara
Podeli:
Catherine Ivill, Getty Images Sport

Do početka Svetskog prvenstva u fudbalu ostalo je nešto manje od dva meseca, a stadioni ni hoteli za smeštaj još nisu završeni. Radnici rade punom parom bez prestanka. Engleski javni servis je spremio dokumentarac o brojnim nepravilnostima koje su pratili organizaciju ovog događaja u Kataru, a u javnosti se pojavio deo razgovora sa jednim od sagovornika - Gerijem Nevilom.

Nekadašnji as Mančester Junajteda među prvima je komentarisao glasine koje su se pojavile o smrti nekoliko hiljada fizičkih radnika, rekavši da su to gluposti i da FIFA tako nešto ne bi dozvolila. Međutim, kada je otišao lično u obilazak Katara promenio je mišljenje.

„To su nekakve male kabine u kojima je spavaći deo odvojen šatorom, a unutra je neki ormarić. Kad vidite ogromno bogatstvo u kojem živi ova zemlja i onda vidite kako žive ljudi koji grade stadione i koji se najviše žrtvuju… To jednostavno ne možete da verujete… To je nejednakost kakvu ne možete ni da  zamislite, totalno šokantno. To jednostavno nikome ne može biti dom“, rekao je Nevil.

Građevinski radnici su u Kataru  plaćeni oko 270 dolara mesečno, od čega  većinu novca više od 200 dolara, šalju porodicama koje žive uglavnom u Indiji, Pakisatanu, Vijetnamu i još nekim azijskim zemljama. Za vlastite potrebe ostane im tek pedesetak dolara.

„Mene to uznemiruje jer toliko u gradu potrošiš na tanjir paste i kafu. Neverojatno. Ne bih želio da bilo ko koga poznajem, a kamoli član moje porodice živi u takvim uslovima. Mislim da nigde na svetu ne postoji takva razlika između životnih uslova, a nema nikakvog razloga da tako bude jer je Katar prebogata zemlja“, rekao je Nevil.

Nezavisne organizacije procenjuju da je na gradilištima u Kataru poginulo između 4000 i 6500 radnika, što organizatori oštro demantiraju. Prema njihovim podacima, u nesrećama na gradilištima za Svetsko prvenstvo poginulo je samo troje ljudi.

Komentari

Vaš komentar