Savićević dobio novi mandat u Savetu FIFA

Fudbal 20. apr 202117:50 > 17:50
Dejan Savićević
Foto: FSCG

Predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izabran je na 45. redovnom Kongresu UEFA, koji je održan u Montroju (Švajcarska), za člana Saveta Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) i tu funkciju obavljaće u naredne četiri godine.

Predsedniku Dejanu Savićeviću biće to drugi mandat u Savetu FIFA. Evropsku fudbalsku federaciju i njene interese u Savetu FIFA, telu koje je zaduženo za definisanje misije, strateškog pravca, politika i vrednosti FIFA sa posebnim osvrtom na organizaciju i razvoj fudbala na svim nivoima širom sveta, osim predsednika Savićevića predstavljaće i Razvan Burleanu, Jorgos Kumas i Peter Peters.

“Izuzetna mi je čast što sam od delegata Kongresa UEFA, predstavnika svih 55 evropskih fudbalskih saveza, dobio poverenje da tokom naredne četiri godine budem jedan od predstavnika Evropske fudbalske asocijacije u Savetu FIFA. Tokom prethodne četiri godine, za vreme trajanja prvog mandata u Savetu FIFA, učestvovao sam u radu i donošenju najvažnijih odluka za svetski fudbal i na taj način dao skroman doprinos ostvarenju ciljeva Svetske fudbalske federacije. Obavljajući dužnosti člana Saveta FIFA stekao sam iskustva koja su od neprocenjivog značaja za dalji rad, kako na nacionalnom nivou u ulozi predsednika FSCG tako i na međunarodnom u FIFA i UEFA. Napredak i dalji razvoj fudbala biće u fokusu i u narednom periodu i verujem da ću učešćem u daljem radu Saveta FIFA doprineti razvoju fudbala kako na globalnom tako i na nacionalnom i lokalnom nivou”, rekao je Dejan Savićević povodom izbora za člana Saveta FIFA.

Među nadležnostima Saveta je i definisanje standarda, politika i procedura koje se primenjuju prilikom sklapanja komercijalnih ugovora, grantova za razvoj fudbala, operacionalnih troškova FIFA kao i svih ostalih finansijskih i poslovnih pitanja FIFA. Takođe, Savet odlučuje o mestu i datumu održavanja FIFA turnira i broju timova koji će na njima učestvovati. Izuzetak je Svetsko prvenstvo – odluka o domaćinstvu Mundijala donosi se glasanjem na Kongresu FIFA.

U strukturi Saveta FIFA, koji ima 37 članova, najveći broj, ukupno devet, dolazi iz Evropske fudbalske federacije (UEFA). Po sedam članova daju ACF i CAF, po pet članova dolaze iz CONMEBOL i CONCACAF, dok OFC daje tri člana. Osim predstavnika konfederacija, član Saveta je i predsednik FIFA.

Komentari

Vaš komentar