Skandal u Kazahstanu, trener Astane suspendovan na 2 godine

Fudbal ostalo 27. okt. 202118:25
Podeli:
Ian MacNicol, Getty Images Sport

U pretposlednjem kolu šampionata, meču koji je odlučivao o tituli šampiona Kazahstana, Astana je praktično ostala bez titule. Celu utakmicu obeležio je i skandal koji je tri dana kasnije dobio epilog u vidu dvogodišnje suspenzije trenera.

Ali, da krenemo redom.

Astana je gostovala Kairatu u Almatiju. Domaćinu pobeda nije značila ništa jer će sezonu u svakom slučaju završiti na trećem mestu, ali za Astanu je mogla da znači da poslednje kolo čeka na prvom mestu na tabelui sa bodom više u odnosu na Tobol.

Kairat je slavio 1:0, Tobol je sada prvi na tabeli sa 58 bodova, Astana ima 56. U poslednjem kolu Tobol gostuje Akzajiku, a Astana kod kuće igra sa Turanom.

U 42. minutu meča u Almatiju, igrači Astane su napustili teren. To je bio njihov odgovor na suđenje Igora Česnikova kome je ovo bila poslednja utakmica u karijeri. Ono što je za igrače Astane prelilo čašu bila je situacija minut pre napuštanja terena – Tigran Bargesjan je praktično nokautiran od strane Koma Hovanisijana tokom kontranapada, ali sudija Česnikov se nije oglasio.

„Od prvog minuta se sudija trudio da nam ne dozvoli da se primaknemo njihovom golu. Zato smo se odlučili na ovakav potez“, citirao je novinar Ajdin Kozakmet igrača Astane čije ime nije želeo da otkrije. Poenta je zapravo u tome da su odluku o napuštanju terena doneli igrači.

Osam minuta kasnije su se vratili na teren i odigrali utakmicu do kraja. Izgubili su 1:0, golom iz osmog minuta susreta.

Tri dana kasnije o svemu što se dogodilo raspravljalo se u Fudbalskom savezu Kazahstana koji je doneo odluku da na dve godine suspenduje trenera Astane Andreja Tihonova koji je proglašen krivim za ceo incident.

„Zbog nesportskog ponašanja njegovog tima, kršenja pravila ferpleja koje su igrači pokazali napuštajući teren bez dozvole sudije, zbog pokazivanja nepoštovanja prema protivniku, organizatorima meča, navijačima i kršenja člana 53 Disciplinskog kodeksa, trener Astane Andrej Tihonov suspendovan je iz fudbala na 24 meseca, počevši od 25. oktobra 2021, u svim takmičenjima pod okriljem Fudbalskog saveza Kazahstana“, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.

Sam Tihonov kaže da mu nije jasno zašto je suspendovan, a i on je naglasio da nije bila njegova ideja da tim napusti teren.

„Zaista ne razumem osnov po kome je ova odluka doneta. Nije bilo nikakvog procesa, niko me nije ništa pitao, saslušao. Zapravo se pitam i da li je uošte legalno suspendovati nekoga na dve godine? Da li postoji neki član Disciplinskog kodeksa koji omogućava izricanje tako duge kazne? A ponoviću još jednom – odluku o napuštanju terena doneli su sami igrači, ja sam se samo složio sa njima“, rekao je Tihonov novinaru Vladimiru Žarkovu.

Suspenziju je dobio i Tigran Bargesjan bio je basan nakon što je dobio udarac, a sudija nije dosudio faul pa je pokazao srednji prst publici. Zbog toga neće moći da igra mesec dana.

Posle same utakmice, Tihonov se na konferenciji za medije zapitao zašto je Česnikov za poslednji meč u karijeri dobio baš ovu utakmicu:

„Danas sam se setio utakmice između reprezentacija Rusije i Bugarske. Na toj utakmici sudija nije dosudio tri čista penala za Bugarsku, a i njemu je to bio poslednji meč u karijeri i bilo mu je jasno da njegov rad neće biti predmet analize i procene stručnjaka. Danas je Česnikov takođe sudio poslednji meč u karijeri, da li je bio instruisan da sudi ovako? Za koga je bio ovaj poklon? Za njega ili za nekoga drugog“, zapitao se Tihonov pre tri dana.

Ulje su na vatru dolili i napisi u kazahstanskim medijima da je Kairat premiran sa oko 235.000 evra za ovu pobedu od treće strane. Navodno, neko je bio veoma zadovoljan što je kolo pre kraja titulu od Astane bliži Tobol pa je častio one koji su to omogućili. Naravno, za ove navode novinari nisu ponudili tvrdnje.

Za Astanu su u poslednjem kolu stvari jasne – moraju da pobede i da se nadaju kiksu Tobola. Ukoliko Tobol bude igrao nerešeno pa dva tima po broju bodova budu izjednačena, igraće međusobni odlučujući meč. To se u šampionatu Kazahstana poslednji put dogodilo 2008. godine.

 

 

Komentari

Vaš komentar