Škoti ograničavaju igranje glavom

Fudbal ostalo 29. nov 202213:011 komentar
Tullio M. Puglia, Getty Images Sport

Fudbalski savez Škotske zabraniće udaranje lopte glavom dan pre i dan posle utakmica kao rezultat novog istraživanja bolesti mozga kod fudbalera koji su završili karijeru.

Klubovima je takođe savetovano da ograniče vežbe udaranja lopte glavom na samo jednom nedeljno. Škotska je već zabranila igru glavom na treningu igračima do 12 godina.

„Vežbe treninga koje bi mogle uključivati ponovljene udarce glavom ne bi se trebale odvijati na dan pre utakmice ili dan posle utakmice“, navodi se u novim uputstvima.

Studija iz 2019. o Uticaju na zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koje je sproveo Univerzitet u Glazgovu uz podršku Škotskog fudbalskog saveza otkrila je da su bivši profesionalci izloženi većem riziku od demencije.

FA je rekao da 70 posto trenera podržava uvođenje ograničenja za igranje glavom, dok 64 posto igrača smatra da bi igranje glavom trebalo ograničiti na treningu.

„Moguća veza između udarca glavom, povrede glave i bolesti u fudbalu i posle završetka karijere i dalje će biti predmet istraživanja“ rekli su Škoti.

Komentari

Vaš komentar