Španski sud opet zabranio moguće kazne za evropsku Superligu

Guliver

Prema odluci u koju je agencija Frans pres imala uvid, sud u Madridu poništio je odluku tamošnjeg trgovinskog suda iz aprila prošle godine.

Špansko pravosuđe ponovo je zabranilo Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) i Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) da kazni klubove osnivače Superlige, projekta koji je pretio da izazove veliku štetu evropskom fudbalu.

Povezano

Evropsku Superligu u aprilu 2021. godine pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati, nakon negodovanja navijača i fudbalskih upravnih tela. Od projekta još uvek nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.

„Ne čini nam se da UEFA i FIFA mogu da se pravdaju štite opšte interese evropskog fudbala“, navode sudije, pozivajući se na „zloupotrebu neopravdanog dominantnog položaja“.

Sud u Madridu je ovom odlukom sprečio UEFA i FIFA da izreknu kazne, pre nego što Evropski sud pravde (CJEU) ne donese presudu.

Generalni pravobranilac Evropskog suda pravde presudio je u decembru da je UEFA koristila svoja prava, kad je zapretila da će sankcionisati klubove koji su stajali iza Superlige.

Šest engleskih klubova koji su učestvovali u pokušaju osnivanja Superlige (Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem), pored povlačenja, obavezali su se da više neće biti deo takvih projekata.

Sredinom oktobra čelnici Superlige pokrenuli su novu kompaniju A22 Sport Menadžment, sa ciljem da otvore „dijalog“ o budućnosti evropskog klupskog fudbala.

Komentari

Vaš komentar