Spremite se za Flamengo i Karioke: Brazilski fudbal na SK!

Fudbal ostalo 29. mar 202122:10 > 30. mar 2021 11:4313 komentara
Podeli:
Brasil Flamengo Maracana
REUTERS/Alexandre Loureiro

Sport Klub počinje sa direktnim prenosima jedne od najatraktivnijih brazilskih liga Karioka u kojoj glavnu reč vode velikani iz Rio de Žaneira na čelu sa neodoljivim Flamengom.

Prvi direktan prenost brazilske lige Karioka emitovaće se na Sport Klubu 1. aprila. Tada jedan od najpopularnijih fudbalskih klubova na svetu i aktuelni šampion lige Karioka i elitne brazilske Serije A Flamengo dočekuje ekipu Bangu. Utakmica je na programu u dva sata posle ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Flamengo je najtrofejni klub šampionata Karioka (Campeonato Carioca), koji zapravo predstavlja državno prvenstvo Rio de Žaneira i zvanično se zove Campeonato Estadual do Rio de Janeiro.

Brasil Flamengo Maracana Brazil Marakana
REUTERS/Alexandre Loureiro

Velika četvorka Rio de Žaneira

Takmičenje postoji još od 1906. godine i najveću snagu predstavlja rivalstvo Velike četvorke, koje je obeležilo istoriju lige Karioka. Pored Flamenga to su Botafogo, Fluminense i Vasko da Gama. Sva četiri tima predstavljaju velikane ne samo Rio de Žaneira, već i brazilskog, južnoameričkog, pa i svetskog fudbala.

Rivalstvo Fla-Flu

Najviše titula ima aktuelni šampion Flamengo (36), ali se „šampionom veka“ smatra Fluminense jer je osvojio najviše Karioka titula u 20. veku, ukupno 28. U međuvremenu je u novom veku osvojio samo tri, Flamengo devet, koji ga je pretekao na večnoj listi i sad vodi sa ukupno 36 pehara. Njihovo rivalistvo poznato je kao Fla-Flu. Fluminense ukupno ima 31, treći je Vasko da Gama sa 24, a četvrti Botafogo sa 21 titulom.

Karioka titulu brani Flamengo, koji je istovremeno i aktuelni šampion Brazila – Serije A.

Crveno-crni u noći između srede i četvrtka igraju kao domaći protiv ekipe Bangu, svojevremeno dva puta prvaka Karioka, poslednji put davne 1966. godine.

Titule šampiona su pored Velike četvorke još osvajali Amerika (sedam), Sao Kristovao (jednu) i Pajsandu (jednu).

Trenutno je odigrano šest kola lige Karioka. Vode Flamengo i Volta Redonda sa po 13 bodova. Slede Portugesa i Madureira sa po deset, Fluminense i Botafogo po devet, Resende osam, Vasko da Gama, Nova Iguasu i Boavista po šest. Bangu je pretposlednji sa pet, a poslednji Makae sa samo jednim bodom.

Rožerio Seni i njegove zvezde

Rožerio Seni Flamengo Rogerio Ceni
REUTERS/Alexandre Loureiro (trener Rožerio Seni)

Trener Flamenga je legendarni golman Sao Paula, 48-godišnji Rožerio Seni. Već nekoliko godina glavna zvezda tima je Gabrijel Barbosa, nekadašnji fudbaler Santosa, koji je dve sezone proveo u Evropi u ekipi Intera iz Milana. Tu je i proslavljeni veteran 36-godišnji Dijego. U Flamengu je od 2016, a osim titula u Brazilu (Santos i Flamengo), trofeje je osvajao i u Portugalu (Porto), Nemačkoj (Verder) i Španiji (Atletiko Madrid).

Na golu je 35-godišnji Dijego Alveš, nekadašnji golman Valensije i povremeni brazilski reprezentativac. Poznata imena su i Filipe Luis (eks Čelsi i Atletiko Madrid), Bruno Enrike, Urugvajac Žoržijan De Araskaeta, Rodrigo Kaio, Pedro, Vitinjo, Everton Ribeiro, Vilijan Arao

Sva ova imena obećavaju da će ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu moći da uživaju u pravim fudbalskim potezima.

Pročitajte i priču o magiji Flamenga i njegovim najboljim igračima Rambu Petkoviću, Ziku, Ronaldinju, Romariju…Brasil Flamengo Maracana Gabriel Brazil Marakana

REUTERS/Sergio Moraes (Žerson, Gabrijel Barbosa i Pedro)https://twitter.com/Flamengo_en/status/1374087857829253121

Komentari

Vaš komentar