UEFA ne mari za presudu, ne odustaje od kazni za „odmetnike“

Podeli:
Lids
REUTERS/Clive Brunskill

Evropska fudbalska unija (UEFA) odbila je da primeni odluku koju je po njenoj žalbi doneo sud u Madridu koji je naložio da se kazne klubovima koji su pokušali da osnuju Superligu ukinu.

Drama je, sećate se, trajala 48 časova. Devet od 12 klubova povuklo se nakon toga pod pritiscima navijača i pred pretanjama UEFA iz projekta. Tvrdoglavo i dalje stoje Real Madrid, Barselona i Juventus koji se nadaju da će nakon odluke Suda pravde u Luksemburgu nesmetano moći da zarađuju više novca igrajući u začaranom krugu jedni sa drugima.

UEFA je kazne izrekla svima, pa i onima koji su od ideje odustali, ali je sud u Madridu presudio da UEFA ne može da kazni „odmetnike“. Na žalbu UEFA ista odluka je ponovljena jer je o žalbi odlučivao isti sudija koji je i doneo presudu.

Odlučeno je da UEFA mora da povuče kazne, a da su isto dužni da urade i Premijer liga i Serija A.

UEFA je uverena da će ona dobiti spor u Luksembrugu i ne namerava da od izrečenih kazni odustane. Zapravo se u UEFA uzdaju u to da kao organizacija sa sedištem u Švajcarskoj ne podleže pravilima i zakonima Evropske unije.

Devet klubova koji su se povukli iz projekta Superlige platilo je po 15 miliona evra u fond za razvoj, potpisalo novi ugovor o saradnji sa UEFA kojoj je dužno i pet odsto od prihoda koje stekne u evropskim takmičenjima ove sezone.

Takođe, novim ugovor sa UEFA ima klauzulu pretnje kaznom od više stotina miliona evra ukoliko se klubovi ponovo priključe spornom projektu osnivanja zatvorene lige.

Komentari

Vaš komentar