UEFA oduzela Bilbau domaćinstvo Evropskog prvenstva

Podeli:
San Mameš stadion
Lucas Vallecillos/VWPics via AP Images

Na stadionu San Mameš u Bilbau ipak neće biti utakmica EURO 2020, objavili su baskijski organizatori u sredu, a odluku Evropske fudbalske federacije (UEFA) o oduzimanju domaćinstva proglasili su „jednostranom”.

Bilbao je bio jedan od 12 gradova koje je UEFA odabrala za domaćine utakmica EP koje je trebalo da se održi 2020. ali je zbog pandemije pomereno na ovo leto.

Međutim, prestrogi sanitarni uslovi koje je baskijski grad nametnuo, naterali su UEFA da Bilbao izbriše sa spiska domaćina.

Pre nekoliko dana i našem sajtu je objavljena vest da je regionalna baskijska vlada sastavila spisak nemogućih uslova za povratak gledalaca na tribine. Na listi se nalazi sedam uslova, među kojima se ističu dva – onaj o 60 odsto vakcinisanosti populacije protiv koronavirusa u Baskiji i ostatku Španije do 14. juna, te onaj da pacijenti koji razviju teži oblik bolesti Kovid-19 ne zauzimaju više od dva posto kapaciteta u bolničkim jedinicama za intenzivno lečenje.

Povezane vesti

UEFA je od svakog od 12 gradova domaćina EP zatražila planove za povratak navijača na stadione do početka aprila. Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Rim, Glazgov, London i Sankt Peterburg su potvrdili da će dozvoliti povratak dela navijača na tribine, dok Bilbao, Dablin i Minhen to nisu učinili.

Krovna fudbalska organizacija „Starog kontinenta” je na nedavnom Kongresu objavila da će odluku o ova tri grada objaviti u petak, 23. aprila. Ipak, Bilbao ih je prestigao.

Baskijski organizatori nisu bili zadovoljni i kritikovali su „jednostranu odluku UEFA”.

Nećemo dozvoliti da se dovode u pitanje dugo i bogato iskustvo i sposobnost baskijskih vlasti za upravljanje i organizaciju događaja na međunarodnom nivou. Nećemo dozvoliti da ostanu sumnje u kriterijume”, objavili su organizatori u saopštenju za javnost, tvrdeći da su postupili „ozbiljno i odgovorno”, suočeni sa pandemijom.

Organizatori (grad Bilbao, baskijska regionalna vlada i druge lokalne vlasti) su zatražili od UEFA pisani odgovor na pitanje koje tačke ugovora nisu poštovali, a najavili su i pokretanje pravnog postupka tražeći naknadu nastalih troškova (1,2 miliona evra prema saopštenju za javnost) i štete uzrokovane ovom odlukom.

Na stadionu San Mameš trebalo je da se odigraju tri utakmice grupe E (Španija – Švedska, Španija – Poljska, Španija – Slovačka), te jedan meč osmine finala.

Još uvek nije jasno koji će grad zameniti Bilbao. Nagađalo se da bi to mogla da bude Sevilja, ili London.

Komentari

Vaš komentar