Važna odluka FIFA za ženski fudbal u Bugarskoj

Bet Kurzon
Printscreen

Međunarodna fudbalska federacija objavila je u sredu odluku o statusu fudbalerki u Prvoj ženskoj ligi Bugarske i odbacila tvrdnje klubova da fudbalerke u ovoj zemlji ne mogu da se smatraju profesionalnim sportistima.

FIFA kancelarija za sporove (FIFA DRC) donela je odluku u korsit Bet Kurzon a protiv kluba Pirin Blagojevgrad. Fudbalerku je u sporu predstavljalo Udruženje profesionalnih fudbalera Engleske s obzirom da je ona u Bugarsku stigla iz Nots Kauntija.

Do spora je došlo kada je bez obrazloženja Kurzon dobila otkaz i podnela tužbu FIFA. Odlukom Kancelarije za sporove fudbalerka je dobila naknadu zbog kršenja ugovora od strane kluba.

Ugovor je bio takav da je klub tvrdio da je Kurzon zaposlena kao sportski instruktor na probni rad od šest meseci, ali je jednostrano ugovor bez razloga prekinut nakon manje od dva meseca. Klub je u sporu kao jedan od argumenata naveo da u „sistemu bugarskog sporta fudbalerke ne mogu da imaju profesionalne ugovore“ te da zbog toga praktično ugovora nije ni bilo.

FIFA DRC donela je jasnu odluku – FIFA definicija profesionalnog igrača odnosi se i na muškarce i na žene te bi bilo kakva odluka Fudbalskog saveza Bugarske predstavljala kršenje principa jednakosti koji mora da bude ispoštovan. S tim u vezi, odlučeno je da ugovor koji je Kurzon imala sa klubom mora da se gleda kao profesionalni te da klub mora da isplati naknadu za jednostrani neopravdani raskid ugovora.

Komentari

Vaš komentar