"Najveća sramota u istoriji sporta u Holandiji"

Podeli:
Maja Hitij/Getty Images

Odluka da se fudbalski šampionat Holandije završi i da trenutno stanje na tabeli bude priznato kao trajno izazvalo je 'pobunu' klubova koji smatraju da su oštećeni.

S obzirom na to a je Vlada Holandije zabranila sportska dešavanja do 1. septembra, Fudbalski savez te zemlje je doneo niz ‘nepopularnih’ mera. Sezona je završena, a trenutno stanje priznato je kao trajno. Mesta u evropskim takmičenjima obezbedilo je prvih pet timova.

Takva odluka naljutila je upravu Utrehta, pošto je mesto ukvalifikacijama za Ligu Evrope dobio Viljem II. Naime, Utreht je za petoplasiranim rivalom zaostajao svega tri boda, a imao je i utakmicu manje. Pri tom, Utreht je takođe imao priliku da do Lige Everope dođe i kroz Kup, ali finale u kome je trebalo da se sastane sa Fejnordom neće biti odigrano.

Povezano

„Smatramo neprihvatljivim što Kup nije uzet u obzir. Ta odluka nije zasnovana na sportskim načelima i ne može se opravdati. Uskraćeni smo za mesto u Ligi Evrope i na osnovu poretka na tabeli. Odigrali smo manje utakmica od petoplsiranog tima, a eventualna pobeda u tom meču promenila bi poredak“, navodi se u saopštenju.

Odlučeno je takođe da neće biti ispadanja iz lige, ali ni promocije iz Druge lige u elitu. To je naljutilo predstavnike Kambura, klubakoji je bio na korak do plasmana u viši rang.

„Ovo je najveća sramota u istoriji holandskog sporta! Oni koji su doneli ovakvu odluku, moraće da žive sa krivicom do kraja života. Ovde se radi o milionima, uložili smo ogroman novac. Mnogo će nas pogoditi sve ovo. Trebalo je da uđemo u prvu ligu. Prvi smo na tabeli od oktobra i ostaćemo u drugoj ligi“, rekao je trener Henk de Jong.

Kambur je dominirao u Erstediviziji i imao je 11 bodova više od trećeplasirane ekipe u trenutku prekida.