Dva jubileja na Krovu: Tadić i Ajaks u Vasketovu čast

Holandija 2. jun 202121:19 > 23:564 komentara
Dušan Tadić Ajaks Ajax Krov Stadion
Foto Sport Klub

Evropski fudbalski velikan Ajaks iz Amsterdama je pre tačno 50 godina osvojio prvu od četiri titule prvaka Evrope, a pehar je tada kao kapiten podigao Velibor Vasović, prvi srpski fudbaler koji se našao na krovu Evrope.

Povezane vesti

Srbija ponovo ima kapitena u redovima trofejnog holandskog kluba. Dušan Tadić, reprezentativac i lider srpskog nacionalnog tima, zajedno sa FK Ajaks iz Amsterdama u sredu je obeležio Vasketov zlatni jubilej na stadionu Voždovca.

Bez obzira što je od tog momenta prošlo 50 godina, u Amsterdamu i celoj Holandiji se ime Velibora Vasovića vrlo često izgovara i pominje i kad nisu u pitanju samo obeležavanja datuma. Uživa veliki ugled i budi trajnu kulturu sećanja. Imam često priliku da pričam sa jednim od Vasovićevih saigrača, Šakom Švartom, koji je rekorder po broju odigranih utakmica u istoriji Ajaksa. On tvrdi da im je Vasović doneo neophodnu čvrstinu i odlučnost. Bio je, po njegovom kazivanju, a i mnogih drugih, neprelazni bedem i stena ispred Ajaksovog gola”, rekao je kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić.

Srebrni jubilej srpskog Ajaksa

Istovremeno, na stadionu Voždovca proslavljen je srebrni jubilej, 25 godina od kako je upravo Vasović kao suosnivač i počasni predsednik pokrenuo srpski Ajaks, klub u kome su ponikli mnogi fudbaleri koji su u sredu bili deo revijalne utakmice. Prisutan je bio i Svetozar Čiča, trener koji je zajedno sa Vasovićem udario temelj srpskom Ajaksu.

Pre početka revijalnog meča operska pevačica Zorica Belić uživo je otpevala himne Holandije i Srbije. Početni udarac izveo je pokrovitelj događaja Dušan Tadić. Ispred organizatora prisutnima se obratio Igor Janković, zatim i ambasador Holandije, njegova ekselencija, gospodin Joost Reintjes, inače, veliki ljubitelj fudbala.

Ovom događaju prisustvovala je i Branka Vasović, udovica proslavljenog jugoslovenskog i srpskog fudbalera i trenera. Velikor Vasović je ušao u istoriju kao prvi srpski fudbaler, koji se popeo na krov Evrope, ali i kao neko ko je kao fudbaler igrao za dva najveća srpska kluba – Partizan i Crvenu zvezdu – a zatim i kao trener vodio oba večita rivala.

Branka Vasović Ambasador Holandije Joost Reintjes Zorica Belić
Foto Sport Klub
Dušan Tadić Ajaks Ajax
Foto Sport Klub
Ambasador Holandije Joost Reintjes Dušan Tadić
Foto Sport Klub
Svetozar Čiča Dušan Tadić
Foto Sport Klub
Komentari

Vaš komentar