Onana suspendovan na godinu dana zbog ženinog leka

Holandija 5. feb 202111:50 > 11:54
Andre Onana
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Golman Ajaksa Andre Onana je u oktobru pao na doping testu i zbog toga neće moći da brani narednih 12 meseci. Kamerunac ima opravdanje koje je pomalo bizarno.

Onana je, kako klub tvrdi, u oktobru slučajno popio lek koji je bio propisan njegvoj ženi. U urinu mu je pronađena zabranjena supstanca furosemid.

On se inače prodaje pod imenom Lasiks, a radi e o leku koji se koristi u tretmanu kongestivnog zatajenja srca i edema, kao i prilikom bolesti jetre ili bubrega.

30. oktobra ujutru Onani nije bilo dobro. Hteo je da uzme lek za bolove, ali je uzeo lek koji je propisan njegovoj supruzi. Zbog ove zabune UEFA je izrekla kaznu našem golmanu. Disciplinsko telo Fudbalskog saveza Holandije je objasnilo da Onana nije hteo da vara. Međutim UEFA veruje, da na pravilima antidopinga, sportista mora uvek da pazi da zabranjene supstance ne uđu u njegovo telo„, stoji u saopštenju Ajaksa.

Onana je inače jedan od najtraženijih golmana u Evropi, ali ga Ajaks još uvek nije prodao. Radi se o junioru Barselone, pričalo se da bi baš tamo mogao da završi, a tražili su ga ranije i Čelsi i Dortmund. Sada međutim Onana mora da pauzira 12 meseci, propustiće Ajaksov pohod u Erediviziji i Ligi Evrope, kao i Kup nacija jer se radi o reprezntativcu Kameruna.

Ajaks i Andre će se žaliti na ovu odluku Antidoping agencije Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Komentari

Vaš komentar