Od ograde pred Torcidom do omladinske škole Dinama

Hrvatska 1. jun 202014:39 > 14:48
Printscreen

Krajem aprila, Dinamo je imenovao novog direktora Omladinske škole. I ne bi tu ništa bilo čudno da prvi čovek omladinskog pogona na Maksimiru nije bivši trener Hajduka.

Zamislite da Partizan ili Crvena zvezda na mesto direktora svoje Omladinske škole dovedu nekadašnjeg igrača ili trenera koji je igrao ili radio u taboru večitog rivala?

Upravo se tako dogodilo u Dinamu. Krajem aprila, na mesto novog direktora Omladinske škole postavljen je Željko Kopić, čovek koji se do tada uglavnom predstavljao kao bivši trener Hajduka iz Splita.

Rođenjem Osječanin, Željko Kopić trenersku karijeru počeo je 2009. Gotovo deceniju kasnije, 2017. postao je prvi trener Hajduka iz Splita gde je ostao do 2018. godine. Sada je prvi čovek Dinamovog rasadnika talenata.

Ovo je u Kopićevoj karijeri zapravo drugi oštar zaokret. U godinama pre odlaska u Hajduk važio je za trenera koji je blizak ljudima sa Maksimira, prvenstveno Zdravku Mamiću, pa je važio i za glavnog kandidata za naslednika Zorana Mamića sa klupe Modrih. Kako je tada za trenera izabran Cico Kranjčar, Kopić je stigao u Hajduk.

Karijeru je počeo u Zagorcu u Krapini pa preko Segeste došao do Lučkog i Prve lige. U toj sezoni je pobedio Hajduk na Poljudu. Nakon toga je bio u Cibaliji, pa u NK Zagrebu. Hrvatski mediji mu ne zaboravljaju „epizodu“ u kojoj je klupu prepustio gazdi kluba Draženu Mediću dok je zapravo i dalje vodio tim.

Odatle je otišao u Koprivnicu, a bolji uslovi za rad tu su mu doneli i prve bolje rezultate. Pre četiri godine sa Slaven Belupom stigao je do finala Kupa gde je izgubio od Dinama 2:1 i to veoma tesno. U prvenstvu je zabeležio pobedu protiv Modrih, a pobeđivao je Rijeku koju je u to vreme vodio Matjaž Kek. Hvalili su ga ljubitelji fudbala u Hrvatskoj kao trenera čija ekipa igra dopadljiv fudbal.

Nekako u to vreme, haos u Hajduku, -12 i izgubljena sezona već u novembru tražili su smene i na mesto trenera doveden je upravo Kopić.

Rezultati su došli sa njim, ali Torcidi to nije bilo dovoljno. April, Dinamo dolazi na Poljud. Hajduku pobeda znači da će prići Dinamu na samo minus dva. Nakon dugo vremena Hajduk je bio favorit u derbiju. Dan pred tu utakmicu odjeknula je Hrvatskom priča o „čašćavanju“ sudija, smenjen je prvi čovek kluba Ivan Kos, a Kopić je izgubio konce. A i derbi.

Nije bila dovoljna pobeda na Maksimiru, ni finale Kupa u kome su Modri odneli pobedu. Kažu, uz pomoć sudije Marija Zebeca. Kopić je ostao u sredini haosa koji je nastao u Hajduku. Odgovarao je samo još navijačima pa se pamti kako je posle šokantnog poraza od Rudeša stajao na ogradi i objašnjavao vođama navijača kako je do poraza došlo.

Sezonu je završio na trećem mestu, Steaua je tog leta izbacila Splićane iz Evrope, a oni su na to nadodali i šest kola bez pobede. U samo 48 sati Kopić je prvo ostao na Poljudu, pa otpušten nakon čega mu je, pisalo se, pozlilo i završio je u Hitnoj pomoći sa bolovima u grudima.

Usledila je sezona u Pafosu na Kipru i novi krug se nakon toga otvorio. Još jednom od ograde pred Torcidom do čoveka od poveranja u Dinamu.

Interesanto je da je na drugu stranu otišao Ivan Kepčija koji je u Hajduku imenovan za sportskog direktora.

Kepčija je trenersku karijeru počeo u Jadranu iz Poreča 2004. godine, ali je godinu dana kasnije otišao u Sjedinjene Američke Države na školovanje.

Tri godine bio je drugi čovek Dinamove Omladinske škole, bio je zamenik Romeu Jozaku. U Mamićev klub došao je 2014. godine dok je istovremeno bio pomoćni trener u reprezentaciji Hrvatske do 19 godina.

Na mestu sportskog direktora godinu dana je radio u Legiji iz Varšave.