U tuči Torcide i policije ranjeno dvoje, desetine povređeno

Hrvatska 22. maj. 20228:48 > 9:095 komentara
Podeli:
EuroFootball/Getty Images

Kolo pre poslednjeg velikog derbija u sezoni Dinamo je iz velike borbe za titulu u kojoj su ove sezone bili i Rijeka i Osijek i Hajduk izašao kao pobedik pa je na svom Maksimiru u duelu upravo sa najvećim rivalom proslavio novu titulu.

Nešto oko 2.000 navijača Hajduka doputovalo je iz Splita u Zagreb ali su na kraju odbili da uđu na stadion jer im je bilo zabranjeno da unesu transparente.

Iz Dinama su naveli da su danima pre utakmice obavestilu Hajduk kako i na koji način će moći da unesu navijačke rekvizite i transparente, ali da je Torcida ignorisala uputstva. Pregovori Dinama i Hajdukovog šefa za bezbednost su bili neuspešni.

Povezano

Sve je dodatno začinio način na koji je Dinamo došao do pobede – golovima u 100. i 101. minutu, a nezadovoljstvo Torcide u nastavku noći pretvorilo se u masovni obračun sa policijom u kome su dve osobe ranjene iz vatrenog oružja koje je policija koristila. Povređeno je i desetak policajaca. Prema izveštajima N1 redakcije iz Zagreba u tuči je učestvovalo više stotina osoba.

Policija je u saopštenju navela da je u 21.35 sati, oko 1.600 navijača Hajduka u autobusima, kombi vozilima i ličnim automobilima sa utakmice u Zagrebu, samoinicijativno stalo na autoputu A1 kod odmorišta Desinec i na taj način blokiralo sve trake autoputa u smeru Karlovca, a potom je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, „nekoliko stotina njih napalo telesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje povreda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili“.

Policajci su upotrebili vatreno oružje.

„Policijski su službenici radi odbijanja napada prema više osoba upotrebili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U toku je identifikacija i privođenje osumnjičenih za krivična dela i prekršaje.

Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja, najverovatnije od vatrenog oružja, dve osobe koje su neposredno učestvovale u napadu na policijske službenike i povređeno je desetak policijskih službenika. Svi povređeni su izvan životne opasnosti“, stoji dalje u saopštenju.

Saobraćaj je tokom ovog incidenta sve vreme bio zatvoren, a kako izveštava N1 Zagreb i u nedelju ujutru za saobraćaj je zatvorena deonica autoputa Zagreb-Split-Ploče na kojoj se odigrao incident.

Navijači dva tima, Bed blu bojsi i Torcida, su se sukobili i međusobno pre utakmice.

A posle meča ispred samog stadiona bilo je i skuboa Bed blu bojsa sa policijom.

Komentari

Vaš komentar