Ima li kraja srpskim nameštaljkama: UEFA ne može sve

Fudbal 29. apr. 202110:10 > 10:5013 komentara
Podeli:
Fudbal i novac
Markus Gilliar/AP Images

Posle lavine – najednom muk. Glasna tišina para uši. Surovi usud kratke pameti tuče svom silinom. Konstanta zaboravnosti prekrila je i poslednju vruću istinu fudbalske Srbije – priču o utakmicama pod sumnjom. Zvanično neregularnim, ne i nameštenim!

Izvršnih odluka o tri prvoligaške utakmice, iz Pančeva, Kruševca i Kraljeva, i dalje nema. Slučajevi, pred Disciplinskom komisijom Fudbalskog saveza Srbije, dobiće epilog posle predstojećih praznika. Prvostepeni organ, predvođen beskompromisnim predsednikom Ivanom Nikolićem, ostao je veran oštrom kursu s početka mandata – odmerio je Borcu 1926 i GFK Jagodini po šest bodova minusa i novčanu sankciju od ukupno deset miliona dinara.

Komisija za žalbe, u međuvremenu, naložila je – dopunu postupka. U delimično usvojenoj primedbi prvoligaša iz Čačka i Jagodine, zahtevana su dodatna izjašnjenja, ali kako saznajemo skoro da ne postoji manevarski prostor za rapidno ublažavanje sankcija. Član 83 Disciplinskog pravilnika FSS jasno definiše sankcije u slučaju „povrede integriteta fudbalskih utakmica“.

Disciplinski pravilnik
Printskrin

Prvostepeni organ ostao je na stanovištu da je pojedinačna krivica, u konkretnim slučajevima navedenih fudbalera sa istorijom „sličnih radova“, teško dokaziva, zbog čega se bazirao na sankcionisanju obeleženih klubova.

UEFA je u izveštajima specijalizovanih službi imenovala i šestoricu osumnjičenih prvotimaca Borca 1926 i GFK Jagodine, ali FSS je dosledan u stavu da konkretnih dokaza u nijednom od spornih slučajeva nema. Zato su teret podneli – klubovi.

U poslednjem slučaju, utakmici kraljevačke Sloge i Trajala (0:0) obeležena su – službena lica. Sport klub saznaje da su, takođe, sumnjive uplate na pobedu gostujućeg tima i da nije bili ni govora o spornoj igri na veliki broj žutih kartona. Disciplinska komisija FSS, po nalogu oficira za integritet Svetislava Đurovića, i dalje istražuje kraljevački susret.

Povezane vesti

U očekivanju pisanih izjava delegata i četvrtog arbitra, biće izrečena i kazna u prvom stepenu. Klubovi i fudbaleri nisu pod sumnjom, a slučaj je za nijansu delikatniji, jer pored imenovanja učesnika spornih radnji identifikuje i potencijalne zaštitnike aktera van terena. Da sve bude mističnije – za razliku od utakmica u Pančevu i Kruševcu, susret u Kraljevu nije završen očekivanom i prognoziranom pobedom gostuju.

Poslednjih dana, ipak, sve se glasnije čuje definicija da sporne utakmice „nisu nameštene, nego neregularne“. Iako je javnost s podozrenjem, čak i podsmehom, prihvatila igru pojmova, suština jasno skicira srž problema i daje odgovor na pitanje – vidi li se kraj serijskim nameštanjima u srpskom fudbalu.

Neregularnost podrazumeva sankciju definisanu u aktima FSS, dok bi dokazano nameštanje, kao flagrantniji primer, iziskivalo i krivičnu odgovornost aktera. A, to u slučajevima „Pančevo“ i „Kruševac“ nije moguće. Iz jednostavnog razloga, jer premašuje ingerencije i aparat u nadležnosti Fudbalskog saveza Srbije. Krivična odgovornost podrazumeva i konkretne dokaze za sumnjive radnje. Takvih, nažalost, bez aktivne uloge državnih organa, ili neposrednih svedoka, neće ni biti u doglednoj budućnosti.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, Mirko Poledica, doduše, odavno vapi za saslušanjem tvrdnjom – Super i Prva liga su nameštene. Nažalost, njegov glas niko ne čuje. A, morao bi… Otvoren poziv tužilačkim i istražnim organima, ponovljen više puta, i dalje stoji. Možda ga se neko nekad i seti…

UEFA jeste javila i označila ono o čemu se u fudbalskoj Srbiji godinama javno priča. Glasovi iz Niona, po prirodi, imaju snagu da uzburkaju javnost i ništa više. Suština je da samo konkretne reakcije policije, tužilaštva i sudova mogu da stanu u kraj epidemiji beskorpuloznog nameštanja na terenima širom Srbije.

A, za to je danas potrebno samo malo dobre volje…

 

Komentari

Vaš komentar