Jovanović sudi na Olimpijskim igrama

Fudbal 21. apr. 202118:09 > 22:141 komentar
Podeli:
Srdjan Jovanović
Guliver image

Najbolji srpski arbitar, Srđan Jovanović, zajedno sa dvojicom mahača, sudiće na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Specijalizovani svetski sajtovi za analizu suđenja otkrili su u sredu pre podne da je trojka iz Srbije, posle usaglašavanja stavova UEFA i FIFA, dobila pozivnicu za najveći planetarni događaj u 2021. godini. Zajedno sa Jovanovićem, put Dalekog istoka krenuće i mahači – Milan Mihajlović i Uroš Stojković.

Na Olimpijadi, predstojećeg leta, pored Jovanovića, UEFA će predstavljati Portugalac Artur Dijaš, Izraelac Orel Grinfild i Bugarin Georgi Kabakov.

Povezane vesti

Olimpijske igre nisu visoko kotiran događaj u najpopularnijem sportu, međutim, evropska i svetska kuća fudbala često šalju reprezentativne arbitre, po pravilu sa finom perspektivom, na ovo takmičenje. U Londonu 2012. Stari kontinent imao je petoricu predstavnika, iz takozvanog, krema sudijske škole: Marka Klatenburga, Đanluku Rokija, Pavela Kraloveca, Feliksa Briha i Sveina Odvara Moena. UEFA se i četiri godine kasnije odlučila za reprezentativne predstavnike: Ćunejta Čakira, Antonija Mateu Lahoza, Ovidiu Hategana, Sergeja Karaševa i Klementa Turpana.

Iako godinama cenjen u svetu, Srđan Jovanović na srpskim terenima nema ni približno dobar status. Poslednjih sezona, zbog protivljenja rukovodstva Crvene zvezde, ne sudi „večiti derbi“, ranije su odgovorni u FSS smatrali da ima boljih od beogradskog arbitra.

Zanimljivo, srpska sudijska škola u 21. veku nije imala predstavnike na Olimpijskim igrama. Posle finala Prvenstva za mlade, pre dve godine, pozivnica za OI u Tokiju mogla bi da bude najava i Jovanovićevog učešća na Mondijalu u Kataru, naredne godine. Na tom putu, uz obavezan prodor u elitnu grupu, sve zavisi od beogradskog arbitra i njegovih najbližih saradnika Milana Mihajlovića i Uroša Stojkovića.

Komentari

Vaš komentar